Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Beatus
Beatus består av, från vänster: Roine Johansson (trummor och sång), Lars Risberg (bas och sång), Michael Nilsson (gitarr och sång) samt Lars Wikström (gitarr och sång). Här fotograferades bandet, á la omslaget till Beatlesskivan Abbey Road, i samband med en konsert vid Östra Silvbergs gruva i Gustafs för ett par år sedan.
Foto: Arkiv

Beatles i fokus på Sagateatern

HEDEMORA, Bandnamnet Beatus skvallrar om att medlemmarna i banden spelar låtar av Beatles. Den 27 april spelar de på Sagateatern i Hedemora. “Vi har skapat en föreställning med både musik och anekdoter som passar bra bland annat på teatrar”, säger Michael Nilsson, som spelar gitarr i Beatus.

Efter att ha kompat andra artister, bland annat Robert Wells, i flera år ville musikerna prova att spela på egen hand. Detta ledde till bandet Beatus som har hållit i gång i fyra, fem år nu och turnerat över hela landet med sina tolkningar av Beatleslåtar.
– Vi har gjort detta på sidan av, ofta efter större konserter, och märkte att när vi spelade själva så blev det gärna Beatleslåtar och så växte det fram. Sedan blandar vi musiken med anekdoter om bandet, vi berättar om Beatles historia. Det upplägget uppskattas av publiken, säger Michael Nilsson.

Att så många har en stark relation till Beatles är en fördel, enligt Michael.
– Låtarna förenar publiken och det känns som att de som lyssnar på oss blir yngre under konserten. Så vi själva är väl tillbaka i 25-årsåldern nu, med tanke på hur många konserter vi har gjort (skratt).

Michael Nilsson och Lars Risberg i Beatus, fotograferade under en konsert vid Östra Silvbergs gruva, i augusti 2021. “Vi tröttnar aldrig på att spela Beatleslåtar”, säger Michael Nilsson till Lokalt i. Foto: Arkiv

För ett par år sedan spelade bandet vid Östra Silvbergs gruva i Gustafs, i grannkommunen Säter, i samband med Historisk vecka.
– Det minns jag väl, att vi spelade intill det där gruvhålet med turkost vatten. Under sommaren spelar vi en hel del utomhus, även om vi gillar att komma nära publiken som vi gör på olika teatrar. Vi gillar variationen där, säger Michael Nilsson.

Har ni spelat i Hedemora förut?
– Inte vad jag vet. Det ska bli jättekul att möta Hedemorapubliken.

Beatus
På denna bild har Beatus gjort en tolkning av skivomslaget “With the Beatles”. Foto: Pressbild

Vilken är din favoritlåt med Beatles?
– Oj… Det varierar, det beror på vilket humör jag är på. Men Twist and Shout är en favorit att spela. Vi brukar ha den som extranummer, det är så mycket energi. Fast det är ju en cover egentligen så jag vet inte om den räknas som en Beatleslåt. Och deras bästa skiva är Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band, den är helt fantastisk.

Samtliga fyra medlemmar i Beatus sjunger.
– Stämsången är grejen med vårt band. Det reagerar folk på, att vi låter väldigt mycket som originalet.

Beatus
Beatus poserar som Beatlesmedlemmarna, från Albumet Help. Foto: Pressbild

Under våren har Beatus turnerat i Norrland och nu är det alltså snart Hedemoras tur.
– Det är jätteroligt att göra detta, mycket roligare att själv få stå i rampljuset och inte bara kompa någon annan i bakgrunden.

Tröttnar ni aldrig på att spela just Beatles?
– Absolut inte. Det finns så många låtar att välja bland så det är ingen risk, säger Michael Nilsson.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!