ANNONS

Barnbibliotekarien Anna Hed och ungdomsbibliotekarien Karolina Bohlin håller i Sommarboken, som hålls utomhus vid Hedemora stadsbibliotek vid fem tillfällen i mitten på juni.
Foto: Pär Sönnert

Premiär för Sommarboken vid stadsbiblioteket

HEDEMORA För första gången arrangeras Sommarboken vid Hedemora stadsbibliotek. “Äntligen kan vi ha gruppbesök på biblioteket igen”, säger ungdomsbibliotekarien Karolina Bohlin.

Målgruppen för Sommarboken är barn mellan åtta och tolv år. Fem träffar kommer att hållas, torsdag och fredag den 17 och 18 juni, med plats för sex barn per träff.
– Tidigare, före coronapandemin, har vi kunnat haft större grupper och författarbesök. Nu blir det smågrupper som träffas under en timme, utomhus, berättar barnbibliotekarien Maria Hed.

Deltagarna kommer att få boktips, pyssla, göra egna pins, fika och gå tipspromenad. Barnen får även varsin bok av biblioteket.
– Och det är inget tvång på att de ska gilla att läsa. De får komma hit ändå och umgås. Det här är första gången som vi har Sommarboken så vi får se hur det faller ut, säger Maria Hed.
– Sedan har vi en avslutande träff strax före skolstarten i höst. Förhoppningsvis kan vi bygga ut Sommarboken till nästa år, säger Karolina Bohlin.

Konceptet Sommarboken är ett läsfrämjande biblioteksprojekt som drivs av Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling.
– Sommarboken har även en hemsida där det finns en utmaning för barnen under sommaren. Det gäller att skriva, teckna filma eller fotografer på temat som i år är “Ute i det vilda”, säger Karolina Bohlin.
– Förra året var temat rymden, säger Maria Hed.

Det finns totalt 30 platser till Sommarboken. Föranmälan görs via e-post: biblioteket(snabel-a)hedemora.se,
telefon: 0225-341 83 eller på plats i biblioteket. Sista anmälningsdag är den 15 juni
– Det finns platser kvar ännu, men det är först till kvarn som gäller, säger Karolina Bohlin.

Givetvis följer arrangemanget de rådande coronarestriktionerna. Barn som har förkylningssymptom måste stanna hemma.
– Vi hoppas som sagt att kunna utöka detta framöver. Vi har inte kunnat ha några grupper på länge ännu och besöken av barn och ungdomar har minskat under pandemin. De har dock kunnat låna böcker via sina skolbibliotek i stället, men besöken här på stadsbiblioteket har minskat, säger Karolina Bohlin.

Sommarboken:
Följande tider hålls träffarna, utomhus vid Hedemora stadsbibliotek:
Torsdag 17 juni: kl. 10-11, kl. 13-14, kl. 15-16.
Fredag 18 juni: kl. 10-11, kl. 13-14

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 24, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS