Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ronne Hamerslag hoppas att det första tåget med järnmalm ska kunna gå i slutet av 2026. “Blir det på julafton slår vi in det i rött papper och guldband”, säger han.
Foto: Pressbild/Epiroc

Gruvdrift i Blötberget kan vara igång om några år: En mycket tajt plan

LUDVIKA. Etableringen av en ny gruvindustri på Blötberget börjar närma sig start. Det handlar om företaget Nordic Iron Ore (NIO) som ska producera ultra-höganrikat järnmalmskoncentrat vid den nerlagda gruvan i Blötberget. Den 8 november har NIO en föreläsning på Gammelgården i Ludvika, arrangerad av Västerbergslagens geologiska förening. – Den ska generellt handla om projektet kring Blötberget och den nya gruvetableringen. Och så lite om geologi och mineralisering, säger Ronne Hamerslag, vd för Nordic Iron Ore.

Han berättar att ultra-höganrikat järnmalmskoncentrat är en nödvändig beståndsdel vid tillverkningen av grönt stål. Och att företaget siktar på att påbörja arbetet med att bygga en ny underjordsgruva nästan under den gamla gruvan i Blötberget där det tidigare producerats andra typer av järnmalmsprodukter. De ska även anlägga ett helt nytt industriområde innanför Björnmossens industriområde under andra halvan av år 2024.
År 2026 hoppas han att verksamheten är i gång.
– Det är en mycket tajt plan. Vi siktar på att skicka i väg det första tåget med järnmalm i slutet på 2026, men det är inte helt givet än.

Ronne Hamerslag föreläser.
Ronne Hamerslag, vd på Nordic Iron Ore presenterar projektet i Ludvika. Foto: NIO

Redan tidigare har NIO säkrat alla nödvändiga tillstånd för att bygga en underjordsgruva och ett industriområde i Blötberget. Det som kvarstod var ett leveransavtal med en kund som åtog sig att köpa den framtida produktionen järnmalmskoncentrat.
– Det har vi nu. Cargill Metals har förbundit sig att köpa 25 miljoner ton av vårt ultra-höganrikade järnmalmskoncentrat. Det motsvarar cirka 15 års planerad produktion från den nya gruvverksamheten.

Utöver leveransavtalet har Cargill Metals förbundit sig till att investera runt 300 miljoner kronor i NIO.
Dock behövs nära tre miljarder kronor för att NIO ska kunna starta verksamheten.
Hur ska det gå till?
– Vi pratar med ett antal olika investerare just nu. Tanken är att få ihop det i närtid. Vi pratar även med stora internationella banker för att ta banklån.

Bitar av järnmalm.
Järnmalm. Foto: Dreamstime

Den nya gruvan kan innebära runt 300 nya tjänster. Rekryteringen förväntas kunna påbörjas under vintern.
Kommer ni anställa folk från bygden?
– Vi kommer rekrytera rätt kompetens och gärna folk som är närboende. Det finns inga mängder av gruvarbetskraft i Ludvika från dag ett men vi pratar med VBU om samarbete för att se vilka utbildningar vi kan få i gång lokalt så att vi kan skola in framtida arbetskraft. Vi har pratat om en YH-utbildning och en ny inriktning på deras gymnasieutbildning.

Varför vill ni föreläsa i Ludvika?
– Vi vill sprida ordet och berätta om vad vi gör så att allmänheten får veta vad som är på gång. Det är informationsspridning, marknadsföring och relationsskapande med föreningar och närboende.

Ronne Hamerslag, vd på Nordic Iron Ore. Foto: Pressbild/NIO

Ni har tidigare föreläst i Ludvika. Var då till exempel?
– Ett 15-tal berörda fastighetsägare blev inbjudna till informations-fika tidigare i år. Och i mars presenterade vi oss för Rotary i Ludvika.

Stålindustrin ställer om

En stor omställning pågår i stålindustrin för att minska utsläppen av koldioxid vid tillverkningen av stål. Till den processen krävs bland annat järnmalmsprodukter som är nästan fossilfria.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS