Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Snart är det dags för Walk of Pain genom Gagnef, Leksand och Borlänge igen.
Foto: Adrian Wahlström

De ska gå i flera dygn

GAGNEF/BORLÄNGE. I fjol gick en deltagare i över 36 timmar men rekordet är 51. Nu är det snart dags för åttonde upplagan av Walk of Pain. – Vi har deltagare ända från Sollefteå och Malmö. Det känns helt fantastiskt, säger Adrian Wahlström i arrangerande Edtjärns IK.

Den 10-12 maj går Walk of Pain, ett gånglopp som startades efter inspiration från Maratonmarschen i Stockholm.
– Vad jag vet så finns det bara två sådana här tävlingar i Sverige, säger tävlingsledaren Adrian Wahlström.
Walk of Pain startar vid Lindans bystuga i Gagnef, går genom Leksand, mot Borlänge via Rexbo, Vallmora, Repbäcken, Bäsna och sedan tillbaka till Lindan.
– Det brukar vara en härlig stämning och deltagarna tycker att det är väldigt trevligt att gå genom byarna, säger Adrian.

Här passerar deltagarna i Walk of Pain flottbron i Österfors. Snart är det dags för åttonde upplagan av det extrema gångloppet. Foto: Adrian Wahlström
Här passerar deltagarna i Walk of Pain flottbron i Österfors. Snart är det dags för åttonde upplagan av det extrema gångloppet. Foto: Adrian Wahlström

Maxfarten på loppet är fem kilometer och deltagarna går hela tiden tillsammans, bakom en funktionär. Ett varv är tolv mil och tar ett dygn, men loppet fortsätter utan raster tills det bara är en deltagare kvar.
– Vi har en toalettvagn med bakom klungan där man får vara högst 24 minuter per dygn, så det är extrema förhållanden.
Får deltagarna mat?
– Vi har supportzoner var sjätte timme där man får hämta sin mat eller dryck och ta med sig.
Men inte stanna?
– Nej.
Har du själv gått någon gång?
– Ja, första året. Jag gick i nio timmar och sedan var jag helt slut, så jag ska nog hålla mig till att vara funktionär.
Hur många deltar?
– Hittills är 39 anmälda och det är rekord. Vi har ett maxtak på 50 för att det ska vara ett familjärt arrangemang och hoppas att vi blir så många i år.
Enligt tävlingsledaren går det bra att testa Walk of Pain utan att tävla.
– Man kan följa med klungan en bit och känna på stämningen eller också vara funktionär som håller farten eller kör bilen som drar toalettvagnen, säger Adrian Wahlström.
Har du några tips till dem som ska tävla?
– Jag tror på ett par bra skor och en hel del vilja för att orka gå många timmar. Sen vet jag att deltagarna pushar varandra för att nå sina “gångmål” vilket gör det extra roligt.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!