Philipp Weiss mitt i nötodlingen i Rörshyttan, utanför Stjärnsund. Här har han och sambon Rebecka Törnqvist odlat nötter i över tio år. “Jag ville hitta något som ger snabb skörd och som har liten påverkan på marken. Buskarna är väldigt lättskötta, man måste bara beskära dem lite”, säger Philipp.
Foto: Pär Sönnert

Nötodlaren hittade hem i Rörshyttan

RÖRSHYTTAN. I Rörshyttan utanför Stjärnsund har delar av en gammal myr förvandlats till en enorm odling med tusentals nötträd och buskar. Philipp Weiss och sambon Rebecka Törnqvist har odlat nötter på platsen i drygt ett decennium. – Det som har fungerat bäst är hasselnötter. De ger snabb skörd och är nyttiga, goda och innehåller mycket kalorier, säger Philipp som nyligen gav ut boken ”Nötodlarens handbok”.

Det är inte helt enkelt att hitta till odlingen. Trots en väldigt bra vägbeskrivning lyckades Lokalt i:s utsände köra fel innan rätt väg identifierades. Väl vid odlingen tar Philipp Weiss emot. Själv bor han och familjen bara några hundra meter därifrån.
– Här har vi 2,5 hektar mark som vi odlar på. Själva området heter Puttmyra efter den gamla myren. Det märks att det är en gammal myr, det blir väldigt blött när det regnar, som du ser, säger Philipp när vi klafsar ut på en stig som är minst sagt fuktig efter gårdagens regn.
Här odlar Philipp och Rebecka mestadels nötter men även bland annat plommon, fläder, vindruvor och olika sorters bär. Odlingarna finns både i växthus och på friland.
– Vi odlar flera hundra olika arter av ätliga växter, men grundbulten i odlingen är nötter, med fokus på hasselnötter som vi odlar mer än 20 sorter av. Detta är den bästa platsen, den ligger lite högre upp och här får träden och plantorna mest sol. Hasselnötter kan faktiskt få olika smak, ungefär som med olika äppelsorter fast inte riktigt lika markant. Och nötterna blir sötare här i Norden, av någon anledning. Det är samma sak med jordgubbar säger Philipp Weiss.

I början av juni gav Philipp Weiss ut boken “Nöthandlarens handbok”, som han jobbat med i drygt tre år.

Varför fastnade du för just nötter?
– Jag ville hitta något som man blir mätt av och som sköter sig självt. Just hasselnötter ger snabb skörd och nötterna är nyttiga, goda och innehåller mycket kalorier. Buskarna är väldigt lättskötta, man måste bara beskära dem lite. Dessutom går det att pressa olja ur nötterna. Nötter är en stapelgröda som inte utarmar jorden och som bidrar till biologisk mångfald.
Varje år planterar han mellan 100 och 200 nya buskar och träd. Och det blir en del skörd. Exempelvis ger varje hasselbuske mellan två och fyra kilo nötter per år.
– När vår äldste son hade lärt sig att räkna så satte han sig och räknade en hel skörd från en enda buske. Han kom upp i 600 nötter, berättar Philipp Weiss.

Philipp Weiss visar upp ett par hasselnötter. “Det som fungerat bäst att odla här är hasselnötter. De ger snabb skörd och nötterna är nyttiga, goda och innehåller mycket kalorier”, säger han.
Ett av Philipps experiment var att försöka odla äkta kastanj. Här är en av buskarna. “Kastanjen var ett experiment och det var en stor överraskning att den tog sig. Nu blommar den faktiskt för första gången”, säger han.

För 13 år sedan flyttade paret till Rörshyttan. Ett par år senare började de odla vid Puttmyra.
– Jag läste till civilingenjör i Uppsala och så ville vi skaffa en sommarbostad på landet. Vi hittade ett torp i Stjärnsund och blev kära i bygden så vi flyttade hit permanent och blev kvar. Sedan dess har flera av våra vänner följt vårt exempel.
Det visade sig även att Rebecka hade rötter i södra Dalarna.
– Det visste vi inte innan vi flyttade hit. Vi driver företaget tillsammans, Rebecka sköter plantskolan och jag sköter bland annat föreläsningar och undervisning. Jag jobbar även 30 procent som lärare på Färnebo folkhögskola. Kursen heter Skogsträdgårdsodling i praktiken och det blev nyss klart att det blir en filial till utbildningen här i Stjärnsund, det ska bli spännande, säger Philipp.

Mandel inne i växthuset. På friland är det svårare att få den att växa. “Vi har inte lyckats med det ännu”, säger Philipp Weiss.
Inomhus växer det även mullbär. “Den här sorten är mogen när den blir svart”, berättar Philipp.

I början av juni gav han ut boken ”Nötodlarens handbok”, som han jobbat på i drygt tre års tid.
– Jag har tidigare skrivit ett par andra böcker, bland annat ”Skogsträdgården: Odla ätbart överallt”, tillsammans med Annevi Sjöberg, och den utsågs till Årets trädgårdsbok. Jag kände dock att vi bara skrapade på ytan med nötodlingen och ville fokusera mer på nötterna. Sedan åtta år tillbaka har jag en blogg om odling och där märker jag att de flesta som hittar dit har sökt på ”hur odlar man hasselnöt” eller ”att odla valnöt”. Det tyder på att många är intresserade av att odla nötter.

För 13 år sedan flyttade Philipp och sambon Rebecka till södra Dalarna Ett par år senare började de odla vid Puttmyra. “Vi ville skaffa en sommarbostad på landet. Vi hittade ett torp i Stjärnsund och blev kära i bygden så vi flyttade hit permanent och blev kvar”, säger Philipp.

Hur har boken tagits emot?
– Väldigt väl med många glada tillrop. Det är en väldigt vacker bok men det kan jag inte ta åt mig äran för, formgivarna är duktiga. Tanken är att boken ska räcka ett tag. Den innehåller många recept och även information om 50 olika slags nötter.
Under arbetet med boken reste han runt i bland annat Östeuropa för att samla information om nötodling.
– Att odla nötter är stort i bland annat Baltikum och Belarus. Det var vanligt att odla nötter i södra Sverige på 1600- och 1700-talet. Klimatet ställer till det här, det är för kallt och hösten kommer oftast för tidigt för att det ska vara gynnsamt för nötterna.
Trots detta har han lyckats odla bland annat äkta kastanj vid Puttmyra.
– Kastanjen var ett experiment och det var en stor överraskning att den tog sig. Nu blommar den faktiskt för första gången. Däremot har vi inte lyckats med att odla mandel här, i alla fall inte ännu. Mycket av det som vi odlar här har inte odlats i Dalarna tidigare. Det är roligt när vi får det att fungera, säger Philipp Weiss.

I början av juni släpptes boken “Nötodlarens handbok”.

Sedan 2014 har han jobbat heltid med odlingarna, vid sidan av sitt lärarjobb på folkhögskolan.
– Tillsammans med en kollega har jag varit med och skapat flera ätbara parker i Örebro, Västerås och Lund. Det är parker som innehåller en massa ätliga växter. Här i Stjärnsund skapade vi en ätbar banvall för några år sedan och att plantera ätbart i offentliga miljöer har blivit allt mer populärt.
Att intresset för att odla, bland annat nötter, är stort kan Philipp vittna om.
– Eftersom vägen hit är så smal och vår parkering är så liten, vilket du märkte när du körde hit, så får de som bokar plantor av oss boka en tid när de kommer hit och hämtar plantorna, för att det inte ska bli så mycket trafik samtidigt. Vi har märkt av ett oerhört stort intresse i år, 75 procent av vårt sortiment sålde slut på en vecka. Vi säljer både frukt-, bär- och nötträd samt plantor, säger Philipp.

I Rörshyttan, utanför Stjärnsund, har Philipp Weiss och sambon Rebecka Törnqvist odlat nötter i över tio år. “Jag ville hitta något som man blir mätt av och som sköter sig självt. Just hasselnötter ger snabb skörd och nötterna är nyttiga, goda och innehåller mycket kalorier. Buskarna är väldigt lättskötta, man måste bara beskära dem lite. Nötter är en stapelgröda som inte utarmar jorden och som bidrar till biologisk mångfald”. Foto: Pär Sönnert

Född i Tyskland
Ålder: 40 år. Jag fyllde i höstas. Jag är född i Frankfurt i Tyskland.
Bor: I Rörshyttan utanför Stjärnsund.
Yrke: Lärare, odlare och författare.
Familj: Sambon Rebecka Törnqvist, sönerna Isak, 11, och Elias, 6.
Intressen: Odling är ju mitt stora intresse, det gör jag även på fritiden. Sedan gillar jag att vara ute i naturen och vandra eller cykla. Jag gillar också att resa men då blir det oftast att jag besöker andra odlare.
Aktuell: Släppte i början av juni boken ”Nötodlarens handbok”.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS