ANNONS

Årets Nötköttsföretag Dalarna har tilldelats Ingemar och Ann-Christine Arvidsson. Här ses Anki i gårdsbutiken under Skördefest Södra Dalarna-dagarna.
Foto: Veronica Rigtorp

Kvarnfors gårdsbutik har fått pris: ”Blev glatt överraskade”

GUSTAFS Kvarnfors gårdsbutik har den 20 augusti fått priset Årets Nötköttsföretag Dalarna av LRF Dalarna. Något Ann-Christine Arvidsson gläds speciellt åt, då det var hon som ville starta gårdsbutiken, vilket har gått över förväntan.

Årets Nötköttsföretag Dalarna har tilldelats Ingemar och Ann-Christine Arvidsson den 20 augusti med motiveringen:
”Med ett tydligt fokus på djurvälfärd och lönsamhet har Anki och Ingemar Arvidsson tillsammans utvecklat den välfungerande ekologiska och Krav-certifierade mjölkgården Kvarnforsgård. Genom ett ständigt interagerande med konsumenten via sociala medier, hemsida såväl som direktkontakt i gårdsbutiken och via försäljning av köttlådor visar de upp lantbrukarens vardag och hur maten produceras på ett föredömligt sätt.”

– Vi blev glatt överraskade när Stina och Anita från LRF kom och delade ut pris till oss, säger Anki fortfarande leende.
– Vi är så tacksamma och stolta. Så kul att vårt arbete med köttlådor och gårdsbutiken med direktkontakt med kunderna har gett resultat.
– Ingemar flyttade in på gården 1987 och jag 1988, berättar Anki om hur det hela började.

Då hade de 30 mjölkkor. 1996 byggde de ut och hade 100 kor Sedan har de ökat ut lite eftersom och har nu 140 mjölkkor.
För sex år sedan blev de kravcertifierade och då började också försäljningen av köttlådor.
– Så flyttade Finley hit och sa en dag: Har du funderat på gårdsbutik? Jag hade inte det, men då tänkte jag att vi hade ju stallet som var oanvänt. Det var ju bara att städa ur och ställa in kylar och frysar, så den 18 juni 2019 öppnade vi gårdsbutiken, berättar Anki som om det var det enklaste i världen.
Och det kanske det är om man har sådan energi och arbetskapacitet som Anki.

Finley Blackburn driver företaget Lisselstugans grönsaker och de två företagen samarbetar.
– När grönsakssäsongen infaller har vi även färska kravcertifierade grönsaker från grannen, Lisselstugans grönsaker.

Det är under juli till oktober det finns grönsaker och året runt har de kött. En del produkter från andra producenter i närområdet finns också på hyllorna.
Som till exempel lokala produkter från Grådö mejeri, Catarinas sprätthönseri, Skedvi Bröd, Tillmans, Hedemora Rapsolja och kaffe rostat i Säter.
– Vi slaktar i Stora Skedvi som ligger nära, och jag får vara med och stycka djuren från vår egen gård.
Att slakteriet låg nära var avgörande när de skulle börja med köttproduktion.

På gården finns också Gustafs Ekomjölk som körs ihop med svågern.
I den trevliga gårdsbutiken finns också under Skördefesten vackra blomsterbuketter, de kommer från dottern Frida Oscarsson, boende i Våbäck i Gustafs, som är blombonde på sin fritid.
”Både jag och Finley är lite trötta efter tre superhärliga dagar med Skördefest. Vi tror det var rekordmånga som hittade hit”, skriver Anki på Facebooksidan, på söndagskvällen.
Och undertecknad som bara medverkade under fredagens skördefest har full förståelse för dessa rader.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 37, 2021

Facebook

ANNONS

ANNONS