Karl Albert Karlsson startade Wienerkonditoriet 1923, i det nya post- och telegrafhuset vid August Lindbergs plan.
Efter flera ägarbyten flyttades verksamheten 1991 tvärs över gatan till de nuvarande lokalerna i ett nybyggt hus i korsningen Åsgatan-Stationsgatan.
– Så konditoriet har funnits i samma kvarter i 100 år. Vi har tagit fram en jubileumsbroschyr och tittat på gamla fotografier som visat att man ett tag haft en uteservering längs vägen ner mot ”Taxiplan”. Då sprang personalen tvärs över vägen med kaffe och fika, säger Malin Olenius.
Hon tog över verksamheten i mars 2020, lagom till att coronapandemin slog till.
– Det var speciella tider, som gav oss ett nytt normalläge. Efter en vecka med knappt några kunder alls hittade vi sätt att fortsätta med verksamheten, utan att bryta mot några restriktioner. Men nu har det stabiliserat sig igen, säger Malin Olenius som utsågs till Årets unga företagare i Hedemora 2022.
100-årsfirandet sker under vecka 37, den 11-16 september.
– Eftersom vi inte lyckades hitta något exakt datum för när konditoriet öppnade 1923 har vi lite fria händer. Vi tittade på när det är lite lugnare för oss och fastnade för mitten av september. Då är alla tillbaka från semestern och skolorna har börjat igen. Det ska bli kul att fira en hel vecka, visst är det kul att fira en speciell dag – som fettisdagen – men det blir så stressigt. Det känns bättre att sprida ut det över en hel vecka. Vi kommer även att ha våra leverantörer här under veckan så att de får visa upp sig, säger Malin.
Broschyren, med gamla bilder samt historik om konditoriet, finns att hämta på ”Winan”.
– Tydligen är just ”Winan” det gamla smeknamnet, så vi har tagit fasta på det i broschyren, säger Malin Olenius som har fått flera frågor om att flytta verksamheten eller utöka till bland annat Säter.
– Men jag har sagt blankt nej till det, mitt hjärta är här. Konditoriet flyttades hit 1991 och jag föddes 1992 så det har alltid funnit med mig. Och jag tycker att det här är bästa läget i stan, slutet av Åsgatan i centrum, fin utsikt, kvällssol och så är det alltid folk i rörelse, säger Malin Olenius.
Och apropå rörelse, ett kafé är mer eller mindre ständigt i rörelse.
– Det går i ett. Först kommer bagaren hit vid 04.00 och då ska degen, som ställdes i ordning på kvällen, ha jäst färdigt under natten så att det bara är att börja baka. Och vi brer och förbereder över 100 smörgåsar varje morgon. Montrarna ska fyllas på innan vi tar en gemensam kaffepaus vid sjusnåret. Sedan öppnar vi för dagen och då är det dags att börja förbereda lunchen. Det är många moment, lite som att spela Tetris. Att det är ett sådant löpande band på ett kafé, det tror jag inte att många vet om eller tänker på. Det är full fart hela dagen och sedan är det dags att förbereda inför nästa dag, säger Malin Olenius.