Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Efter nyår kommer Sveriges kommuner ta över ansvaret för återvinning av förpackningar.
Foto: Jenny Brolin/FTI

Kommunen tar över förpackningsinsamlingen

NORBERG/AVESTA Från och med den 1 januari 2024 övergår ansvaret att samla in hushållsförpackningar till Sveriges kommuner. I Norberg ligger ansvaret då på Vafabmiljö, som gör detta på uppdrag av Norbergs kommun, medan Avesta Vatten och Avfall tar över ansvaret i Avesta.

Efter nyår avvecklas FTI som hittills samlat in förpackningar på uppdrag av sina anslutna producenter. Grunden till förändringen är ett regeringsbeslut om en ny förpackningsförordning som kom sommaren 2022.
Förordningen syftar framför allt till att öka återvinningen av förpackningar och en följd av det är att kommunerna nu tar över insamlingsansvaret för hushållsförpackningar. Sedan beslutet togs har FTI haft kontakt med Sveriges kommuner.
– Vi har haft dialog med alla kommuner för att höra om de ville ta över våra stationer och informerat dem om hur man driftar dem på bästa sätt. Vår målsättning har varit att Vafab och Avesta vatten och avfall ska få bästa möjliga förutsättningar att ta över och driva stationerna så det inte bli någon tydlig skillnad för kommuninvånarna, säger Malin Larsson, som är regionchef för Förpackningsinsamlingen i Dalarna.

Malin Larsson är regionchef för Förpackningsinsamlingen i Dalarna. Foto: Angelica Söderberg/FTI

Regionchefen inser att tiden för övergången inte är den bästa då jul- och nyårsfirandet utgör den mest insamlingsintensiva perioden på hela året.
– Det kan bli lite störningar i samband med att verksamhetsansvaret går över konstaterar hon och gör därför en uppmaning till alla invånare:
– Oftast är det ett väldigt högt tryck under de röda dagarna. Väntar du med att besöka återvinningsstationen till det blivit vardag är det större chans att behållaren hunnit bli tömd. Se också till att platta till förpackningen för att fler ska rymmas i behållarna.
Malin tipsar den som inte vill mötas av fulla behållare att checka av när stationens behållare töms och besöka stationen då den är tömd. Uppgifter om när behållare töms på respektive station fram till sista december finns på FTI:s webbplats, www.fti.se
– Lämna inte förpackningar bredvid behållarna, det bidrar till nedskräpning vilket är tråkigt för alla.
Förändringen innebär även att förpackningar ska samlas in nära fastigheterna från och med 2027.
– På sikt kommer det att bli färre återvinningsstationer eller inga alls. Den som bor i flerbostadshus, villa eller fritidshus ska då ha möjlighet att sortera sina förpackningar i ett kärl nära fastigheten, något som bland annat Ludvika kommun redan infört.

Senast 2027 ska den som bor i flerbostadshus, villa eller fritidshus ha möjlighet att sortera sina förpackningar i ett kärl nära fastigheten. Foto: Angelica Söderberg/FTI

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!