Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Musik
Björn Rosenström kommer till Torp i år igen. Han är en svensk låtskrivare som tidigare har upprätt som trubadur. Numera har han Det jävla bandet med sig under konserterna och på de senaste skivorna.
Foto: Pressbild

Späckad sommar väntar på Torp

TORP. Nu har nöjesstället Torp utanför Avesta presenterat sitt program för säsongen 2024. Ett minst sagt spräckat program som bland annat innehåller Brolle, Snowstorm, Lustans Lakejer, Fröken Snusk och Sator.

Torp är namnet på den 40 hektar stora fastigheten som Per Eriksson köpte 2014. Med ett förflutet som discjockey, ett eget disco och senare ljud- och ljusföretaget Starlight, som såldes 2015, fanns både kunskap och intresse av att driva ett nöjespalats.
Den gamla ladan rustades och inreddes med ”Europas häftigaste retrodiscotek” med plats för 1 000 personer. Kök och toalett byggdes till och det tidigare grisstallet förvandlades till pub och restaurang där svinstiorna byggts om till sitt- och ståbås.
Den 15 juni 2015 var allt klart att tas i bruk och sedan dess har Torp varit plats för bland annat fest, dans och konserter.

Den 27 april är det säsongspremiär och då gästas Torp av Larz Kristerz från Älvdalen. Ett dansband som slog igenom när de vann Dansbandskampen 2008. Året efter blev bandet historiskt när de toppade både album- och singellistan i Sverige och det var tack vare en av deras största hits, Carina.

Den 25 maj gästas Torp av Brolle, det vill säga Kjell Junior Wallmark. 42-åringen fick sitt genombrott i Kanal 5:s talangjakt Popstars 2001 och släppte därefter debutsingeln Playing with Fire.
LBSB är nästa besök på Torp och detta sker den 15 juni. LBSB kommer från Västerås och består av fyra maskerade män som sedan 2013 har spelat sin elektroniska musik med framgång. De har en bit över 100 miljoner strömningar på Spotify.

Musik. Lustans Lakejer. 80-tal.
Johan Kinde är sångare i Lustans Lakejer. Foto: Pressbild

På midsommardagen kommer ett riktigt kultband till Torp: Snowstorm. Ett band som var stora i slutet av 70- och i början av 80-talet. Men fortfarande lockar de sin publik och kvar från bildandet av gruppen är Torben Ferm och Micael Serenban. Deras stora hits är främst ”Sommarnatt” och ”Hon älskar snabbt”.

Jazz.
Roffe Wikström gästar året Dalas Bluesfest på Torp. Foto: Pressbild

Den 29 juni arrangeras Krylbomangel med No Fun at All, Puffball, Perkele, Skitarg, Kryptan, Retribution, Hästspark och Tryin’ Within.

Björn Rosenström har sin trogna publik och den 13 juli har ni möjlighet att se honom på Torp. 53-åringen kommer att framföra sina lite provocerande låtar tillsammans med sitt band, Det jävla bandet.

Musik
Björn Rosenström kommer till Torp i år igen. Han är en svensk låtskrivare som tidigare har upprätt som trubadur. Numera har han Det jävla bandet med sig under konserterna och på de senaste skivorna.
Foto: Pressbild

Den 27 juli genomförs Dala Bluesfest med bland andra Sky High Goodbye, The Blue Benders och Roffe Wikström. Ni som vill se Borlängebandet Sky High är det sista chansen, de lägger ned efter årets turné.
Första bluesfesten på Torp genomfördes 1918, men det har varit uppehåll på grund av pandemin.

Norrmannen Freddy Kalas kommer den 10 augusti och han är mest känd för listlåten ”Hey ho”.

Lustans Lakejer bildades redan 1978 och är ett av Sveriges mest klassiska new wawe- och synthband. Med Johan Kinde som sångare har de haft många låtar högt upp på listorna.
Kända låtar är bland andra ”Diamanter är en flickas bästa vän”, ”Rendez-vous i Rio”, ”Man lever bara två gånger” och ”Läppar tiger, ögon talar”.
Den 17 augusti uppträder de på Torp.

Fröken Snusk. Epa-traktor. Epa-dunk
Fröken Snusk har tagit Sverige med storm, snart kommer hon till Torp. Foto: Pressbild

Nyligen var hon med på Melodifestivalen, dock utan att nå finalen – den 24 augusti kommer Fröken Snusk till Torp. Det var i september 2022 som hon slog igenom med låten ”Rid mig som en dalahäst”.
Men vem Fröken Snusk är bakom masken är fortfarande okänt för de flesta.

Musik.

Säsongen 2024 avslutas kanske på bästa sätt när Borlängebandet, Sator gästar. Punk-och rockbandet bildades 1981 som Sator Cex, men bytte 1987 till bara Sator.

Programmet på Torp
27 april: Larz Kristerz
25 maj: Brolle
15 juni: LBSB
22 juni: Snowstorm
29 juni: Krylbomangel
13 juli: Björn Rosenström
27 juli: Dala Bluesfest
10 augusti: Freddy Kalas
17 augusti: Lustans Lakejer
24 augusti: Fröken Snusk
30 augusti: Sator

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!