Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Transporter, kollektivtrafik, matproduktion, sjukvård och kompetensbrist är några av de landsbygdsfrågor som behöver lyftas och luftas tycker Pia Carlsson, Hans Nygren, Annika Hedkvist, Klas Olsson, Karin Edvall och Yvonne Busk.
Foto: Lisa Björklund

Föreningar går samman

NORBERG. Vad är meningen med landet? Det kan den som vill, diskutera och höra föreläsningar om på Teaterbiografen i Norberg, lördagen den 4 maj. – Vi hoppas att det kommer massor med folk som är intresserade, säger Pia Carlsson, från Stora Kylsbo byalag.

De som ska föreläsa är Stefan Hellstrand, hållbarhetskonsult och forskare, samt Ann-Helen Meyer von Bremen, journalist och författare. Efter föreläsningarna blir det öppna samtal som leds av journalisten Lotta Gröning.
– Vi hoppas kunna skapa ett forum för framtiden där vi kan samlas och höra andra åsikter än de som vanligtvis presenteras i massmedia, säger Pia Carlsson.

Tillsammans med arrangörerna bakom evenemanget har hon kommit till Norbergs bibliotek för att berätta om eventet. Här är Klas Olsson och Annika Hedkvist från Flängans intresseförening.
Karin Edvall, ordförande för Karbenningbygdens intresseförening, Yvonne Busk, Stora Kylsbo byalag och Hans Nygren, Naturskyddsföreningen i Norberg.
– Det här är en testballong, en skördefest för att få idéer. Vi behöver utveckla samarbetet på lokalplanet på olika sätt. Det är viktigt att vi som bor här tar tag i saker, säger de enigt.

Föreläsningarna på Teaterbiografen arrangeras av flera aktörer; bland andra Stora Kylsbo byalag, Naturskyddsföreningen och Flängans intresseförening.

Arrangörerna uppger att de hoppas på att eventet ska ge mersmak och kunna bidra till något nytt, kanske ett större samarbete framöver.
– Föreningar som går ihop blir starkare tillsammans. Vi vill samarbeta över byagränserna. Om det finns nåt mer byalag som vill vara med så är de välkomna, säger Annika Hedkvist, Flängens intresseförening.

På frågan om arrangemanget är starten på ett uppror mot storstadscentraliseringen, är svaret att det snarare handlar om ett upprop.
Samtliga verkar tycka att landsbygdsfrågorna behöver mer plats i det offentliga rummet och att felaktiga uppfattningar om dem som lever på landet borde modifieras.
– Vi har ett intresse av att belysa vad landsbygden betyder för hela landet, det finns resurser här, säger Pia Carlsson.

Hon räcker fram ett programblad om dem som kommer för att föreläsa. I det står att Stefan Hellstrand forskar om “jordens, skogens och landsbygdens samhällsbärande roll”. I sin föreläsning ska han prata om förhållandet mellan stad och land.
– Man gör inte så mycket för landsbygden – för kollektivtrafik, transporter och sjukvård till exempel. Man får en känsla av att den avvecklas sakta men säkert, säger Pia Carlsson.

Den andra föreläsaren, Ann-Helen Meyer von Bremen, har skrivit böcker som: ”Det levande” och ”Makten över matkassen” och är även amatörbonde på fritiden – så kallad månskensbonde. Hon ska föreläsa om småskaligt jordbruk samt om naturens betydelse för människan.
– Till exempel matproduktion och djurhållning är viktiga frågor.

Föreläsningsdagen på Teaterbiografen pågår mellan klockan 14:00 och 16:30 och finansieras med ekonomiskt stöd från EU via Leader Bergslagen. Den stöds även av Norbergs kommun.
– Alla är välkomna. Och det vore roligt om politikerna i Norberg kommer också, avslutar arrangörerna.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!