ANNONS

Ett av Johannas bästa trädgårdstips är att inte stressa, vilket var ett råd som hon själv inte följde när familjen flyttade till Garpenberg.
Foto: Johanna Bergblomma

Expertens bästa trädgårdstips

GARPENBERG. Johanna Bergblomma är bosatt i Garpenberg i Hedemora kommun och har nyligen startat eget som trädgårdsarkitekt. Här ger hon sina bästa trädgårdstips till Lokalt i:s läsare.

För snart sex år sedan flyttade familjen Bergblomma till Garpenberg. Johanna satte genast i gång med att påta och rensa rejält i trädgården.
– Jag gjorde själv misstaget att stressa med att få ordning på trädgården, jag ville komma i gång med mina odlingar så snabbt som möjligt.
Är det ett vanligt misstag som många gör, att ha för bråttom?
– Absolut. Man stressar och vill få allt klart på en gång. Mitt bästa råd, som jag alltså själv inte följde, är att ”bo in dig/er” så att man hinner lära känna sin trädgård och ser var det till exempel finns kvällssol. Helst rekommenderar jag att man väntar ett helt år innan man gör något större, så att man har upplevt trädgården under alla fyra årstiderna.

En del av familjen Bergblommas vackra trädgård i Garpenberg. Foto: Johanna Bergblomma

Ett annat tips som hon har är att plantera växter på hösten, så att de hinner etablera sig innan vintern kommer.
– Då slipper man vattna så mycket i början också, eftersom fukten kommer naturligt på hösten.
Det behöver inte kosta skjortan att anlägga en trädgård.
– Man kan dela med sig av växter, fröså, återbruka material och köpa begagnat. Det finns många trädgårdsgrupper på Facebook där man kan hjälpas åt med tips. Eller prata med grannarna, om vad som trivs i deras trädgård, säger Johanna Bergblomma.

Ett av Johannas tips är att skapa väggar och tak med hjälp av spaljéer, pergolas, buskar, träd och perennrabatter. Foto: Johanna Bergblomma

Johannas bästa trädgårdstips
Tänk likadant ute som inne: Entré, vardagsrum, matplats, lekrum, och så vidare, och skapa väggar och tak med hjälp av spaljéer, pergolor, buskar, träd och perennrabatter.
Titta på vad som redan finns i trädgården gällande växter och material. Mycket går att använda på nya ställen och på nya sätt.
Komplettera med nytt om det behövs. Arbeta MED trädgården och plantera rätt växt på rätt plats. Om du till exempel har en bergig trädgård med sandig jord, använd växter som trivs med de förutsättningarna.
Har du en skuggig trädgård med lerblandad jord, plantera växter som trivs med det, och så vidare. Plantera marktäckare så slipper du ogräs.

Johanna Bergblomma har nyligen startat eget som trädgårdsarkitekt. Här ger hon sina bästa trädgårdstips till Lokalt i:s läsare. Foto: Pär Sönnert
Facebook

ANNONS

ANNONS