Olle och Annagreta Wiktorsson njuter av utsikten från campingen vid sjön Ljustern. De två prisar de nya ägarna av campingen som “håller rent och snyggt”.
Foto: Sara Flodin

Ett uppsving för campingen

SÄTER z Förra våren tog Ben och Annemarie De Vries över Säters camping. Sedan dess har åtskilligt förändrats och nu planeras ombyggnation av servicehus och stugor. Olle och Annagreta Wiktorsson, som bor i Hedemora, har säsongsplats på campingen och är mycket positiva till förändringarna som skett den senaste tiden.

Lugnet har lagt sig över Säters camping intill sjön Ljustern där Skäggdoppingen simmar runt och dyker efter ett skrovmål. Detta är en av sensommarens sista dagar med strålande väder. De flesta sommargästerna har dock lämnat campingen som, trots detta, är ganska full.
– Det har varit otroligt mycket folk här i sommar. Vi har haft säsongsplats i över 20 år och aldrig upplevt att det varit så mycket folk, säger Annagreta Wiktorsson som besökt campingen tillsammans med sin man Olle under 50 års tid.
De som bor på campingen är till största delen svenskar.
– Vi är sju, åtta stycken här som bor i Hedemora, berättar Olle.
I en recension om Säters Camping på Tripadvisor står att det är en “naturskön camping med trevlig personal och välstädade servicehus”. Fler än denna återspeglar liknande recensioner.

Annemarie fixar direkt det som behöver åtgärdas i stället för att “skjuta upp det till morgondagen”. “Annars kommer många personer påpeka det som är fel”, förklarar hon. Foto: Sara Flodin

Medan Lokalt i:s utsände talar med paret dyker en cyklist upp på grusvägen som går genom campingen.
– Titta där kommer en av ägarna, påtalar Annagreta, men ägaren Annemarie far iväg lika fort som hon dök upp.
– Hon kör runt på cykeln och fejar. Nu är det perfekt. Det finns ingenting att klaga på.
Under sin tid på campingen har paret varit med om flertalet ägare, men säger att de aldrig varit med om att någon tagit så väl hand om platsen.
– Det är rent och snyggt, de jobbar som sjutton. Vi har aldrig varit med om något liknande, säger Olle.
– De är helt fantastiska, flikar Annagreta in.

Lars-Åke Westman har tillbringat tolv säsonger på campingen och håller med om att de nya ägarna arbetar hårt.
– De har gnott på och nu är det rent och snyggt här omkring. De har byggt väggar runt sopkärlen, klipper gräset och håller jättesnyggt.
– Det var väldigt nergånget i våra ögon, förklarar ägaren Ben som denna dag är upptagen med att fixa trasig el på campingen.
De nya ägarna kommer från Nederländerna, men nu bor de på campingen. Detta är den första campingen som paret driver, men de har tidigare ägt Pannkakshuset i Kopparberg. I Nederländerna arbetade Ben med logistik, något som han tycker att han har nytta av även nu.

Lars-Åke Westman har tillbringat tolv säsonger på campingen. Foto: Sara Flodin

Kök, reception och restaurang är redan fixade och till hösten påbörjas renovering av servicehus samt stugor. Paret ska bygga en bostad till sig själva intill en av servicebostäderna, men bor redan nu på campingen och tillbringar all tid där.
– Om du ska kunna driva det här bra så ska du vara på plats. Då kan du inte bo någon annanstans. Det gör inget “att vara på jobbet”. Titta här, säger Ben och pekar ut mot campingen.
– Det är inget straff att vara på jobbet, säger han glatt och skrattar sedan.
Även Annemarie har fått tid att ansluta sig till oss och anländer, som vanligt, på cykeln. Paret har inga anställda utan sköter allt själva. Ben målar och snickrar, medan Annemarie städar. Receptionen hjälps de åt med och även klippning av gräs.
– Det är hela tiden saker som ska göras, så det är därför vi kör cykel, så vi kan vara snabba.
Annemarie tycker att det är viktigt att campingen är ren.
– Jag har jobbat hela sommaren för att servicehuset ska vara rent och för att alla ska känna sig trygga. Den som haft en lång resa ska gå på en ren toalett. Det tycker jag är viktigt, säger Annemarie som kollar alla gemensamma servicebyggnader tre gånger per dag.

Ben och Annemarie De Vries driver Säters camping. De har ännu inte anställt någon och far runt på cykel för att hinna med allt som ska göras. Foto: Sara Flodin

Campingen rymmer 98 husvagns- och husbilsplatser. Ben säger att många som kommer till campingen har fått rekommendationer från andra, tidigare, gäster. Han berättar att campingen varit fullbelagt under vissa perioder i sommar och en trend tycks vara att fler har tältat. Paret har inte haft några lediga dagar, men när de summerar sommaren är de mycket nöjda.
– Vi är nöjda, men har inte så mycket att jämföra med. Första åren går det åt mycket pengar till investering och sen får vi se hur det går. Vi ser positivt på det här, säger Ben.
Snart påbörjas renoveringen av servicehus och de 16 stugor som hyrs ut. Planer finns att i framtiden även ha öppet under vintern.
Medan Ben och Annemarie gnor på tar camparna Olle och Annagreta det desto lugnare. De grillar, läser, umgås med folk och dricker vin. Paret tycker att det är en fin gemenskap på campingen. Ben förklarar att kunderna uppskattar att han och Annemarie ofta är ute på campingen och att gästerna inte bara är “ett nummer”.
– Jag tycker att det är viktigt att gästerna njuter. Det “gör min dag” när jag ser att människor trivs, säger Annemarie.

Campingen ligger intill sjön Ljustern. Foto: Sara Flodin
Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS