“Miss Cherry Lin Fairlane” är Lina Evalssons alter ego som får blomma ut i 50-talsinspirerade kläder. För 15 år sedan startade Lina denna resa. Lina tror att längtan till äldre tider kan vara en reaktion på dagens ekorrhjul som snurrar allt fortare.
Foto: Sara Flodin

En stilfull brud i 50-talsskrud

HEDEMORA. För 15 år sedan började Lina Evaldsson klä upp sig i 50-talsinspirerade kläder. Under signaturen “Miss Cherry Fairlane” låter hon sitt intresse blomstra. – Runt 2007 köpte jag min fösta klänning i rockabillystil, berättar Lina. Det var i detta skede som Lina gick igenom en tuff period i sitt liv.
De flesta klär sig efter bilens årsmodell och färg. Lina spånar lång tid inför en fotografering. Hon tycker att alla detaljer är viktiga.

– Innan jag “försvann ner” var jag glad och sprallig och tyckte att allt var bra, försäkrar Lina.
När Lina började anamma 50-talskulturen och fotografera sig fick hon mycket positiv respons från omgivningen.
– Det var inte så att jag var ute efter uppmärksamhet utan hittade då tillbaka till mig själv.

Det började med en lila epa-traktor och nu kör Lina sin egna Ford Fairlane till cruising-träffarna.

Redan som ung hade Lina fått höra den 50-talsmusik som hennes far spelade.
– Det var Jerry Lee Louis, Boppers och Jerry Williams.
Det hela drog egentligen igång när hon var 15 år och började köra epa.
– Jag hade en lila duett som min pappa fixade iordning. Då började jag lyssna på musiken och tycka att det var roligt med kulturen runt raggarbilar, berättar Lina som nu har en röd Ford Fairlane i garaget.


Lina har köpt många av sina klänningar på loppis. Företag har nu insett att efterfrågan av kläder i denna stil är stor och nyproduktionen har därför ökat. Lina anser dock att kvalitén var bättre förr.
– I början köpte jag både nyproducerade och äldre klänningar. Jag har funderat på att sälja bort lite av de nya klänningarna. Det är ju roligare med de som är unika, tycker Lina.
Cruising är ett viktigt inslag i 50-talskulturen. Lina tycker att träffarna är opretentiösa med folk som lyssnar på musik, äter korv och hänger tillsammans på ett avslappnat sätt. Att 50-talet har något för alla instämmer Lina i. Alltifrån tralligt 50-tal till råare psykobilly-musik som drar mot punk.
– Det finns så många olika delar i denna kultur och det beror på vad du anammar. Vissa gillar en “pilsnerhink” med nerhoppat tak och har säkert roligt på sitt sätt, medan vissa vill ha fina, välskötta bilar och matchar bilen med klänningar, frisyr och nagellack. Vi är olika, men träffas på samma ställe och har jätteroligt tillsammans. Det är även kul att kunna åka med mina föräldrar på samma evenemang. Jag och pappa brukar åka iväg och dansa rock n’ roll. Mamma följer ofta med och lånar då klänning av mig, berättar Lina och skrattar åt minnena.

Tatueringen på Linas högra arm är en avbild av en av de första fotografierna som togs på Lina i 50-talsstil.

På många cruising-evenemang anordnas “pinup-tävlingar”. Lina har bland annat blivit utsedd till “publikens favorit” på Wheels and Wings 2017, miss Classic car week 2018 och Miss rat fink Reunion 2019. Vid uttagningarna gör modellerna ett framträdande och svarar på olika frågor. Kanske får publiken till och med se en glimt av strumpebandet.
– Det ska vara lite flirtigt. Pinup är inte porr, men gränsen är hårfin. Den moderna pinuppan är nästan porr, medan 50-talspinuppan är rolig med glimten i ögat, säger Lina som ser det som en tävling i personlighet och improviserar med humor för att linda publiken runt sitt finger.


Bilder på Lina har publicerats i olika biltidningar och läggs kontinuerligt ut på hennes sociala medier. “Miss Cherry Lin Fairlanes” Facebook följs av drygt 10 000 personer och Instagram-kontot har över 7 600 följare. Lina har blivit fotograferad av många olika fotografer. Varken fotograf eller modell tar något betalt.
– Det kallas för win, win – lose, lose. Ingen tar betalt utan hjälper varandra framåt inom branschen och har roligt tillsammans.
Lina tror inte hon tjänat en enda krona.
– Men jag har blivit rik på minnen, säger hon och låter tacksam.
Numer handlar de sociala kanalerna mer och mer om livet i det Faluröda huset som hon och Mathias flyttat till.
– Du måste ha energi när du blir fotograferad och kunna förmedla glädje. Det går inte att vara trött. Du kan le med munnen, men ögonen kommer avslöja dig, påpekar Lina och erkänner att lösningen ibland varit ”100 koppar kaffe”.

Både breda och smala skärp, tyllkjolar, hårspännen med blommor och negligéer är vanliga accessoarer för den som gillar 50-talets mode.

Fakta om Lina Evaldsson:
Smeknamn: Miss Cherry Lin Fairlane.
Ålder: 40 år.
Bor: Nås, Hedemora.
Yrke: Apotekstekniker.
Familj: Mathias Smås och två katter.
Bil: Ford Fairlane Victoria Town -58, BMW 116.

Linas tips till den som vill köpa vintage från 50-talet:
Kolla så att tyg och sömmar är hela.
Lägg lavendel eller cederträolja i garderoben för att förhindra angrepp från skadedjur.
Kemtvätta klänningen om detta krävs och du inte vill förlora den.
Försök handtvätta eller vädra kläderna i stället för att köra i maskin.
Försök vara lite försiktig när du har dem på dig.

Pinup:
Pinuppbild är en erotisk bild på en kvinna. Den avbildade kvinnan kallas pinuppa. Även om en pinuppbild kan vara en bild på någons fästmö, blev själva uttrycket populärt särskilt under andra världskriget och användes då om PR-foton på filmskådespelerskor, vanligtvis litet lättklädda så att deras sexappeal accentuerades. Ordet kommer av att soldaterna satte upp dylika foton (pin up; nåla fast med knappnål eller häftstift) på sina barackväggar.
Källa: Wikipedia

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS