Det råder ett koncentrerat lugn när klass RL22 och RL23 förbereder dagens lunch. Alla tycks veta exakt vad de ska göra. På menyn denna dag står fläskytterfilé och potatisgratäng samt broccolibiffar och nybakat bröd plus en stor salladsbuffé. Som alternativ finns pastagratäng med kalkon- och ostsås, en morot- och broccolisoppa, biffar med kantarellsås samt dagens sallad som är texmexinspirerad. Efter maten serveras kaffe och kaka. Redan på måndagen börjar eleverna att förbereda inför torsdagens lunch.
– Vi gör såser och skär grönsaker som vi kan använda i sallader, förklarar Ebba Andersson.
Ebba och klasskompisen Alice Forsell har lagat mycket mat på hemmaplan och de har redan planerat vad de vill göra efter att de är klara med gymnasiet.
– Jag tänkte gå högskolan för att bli bartender, för då har jag möjlighet att få jobb överallt, säger Ebba som inte har några planer att starta egen restaurang.
– Inte först. Först vill jag ut och lära mig saker.
– Kanske i framtiden, inflikar Alice och Ebba frågar kvickt om de två ska öppna en restaurang.
Att många restauranger i Avesta fått lägga ner är något som tjejerna har i bakhuvudet. Deras lärare Erica Othman tycker att detta faktum känns tråkigt.
– Förhoppningsvis är det tillfälligt, säger Erica som vill att det ska komma nya aktörer till Avesta.
Mellan 10 och 20 personer åt på elevrestaurangen vid första tillfället. Lokalen tillåter 80 personer, men eleverna lagar cirka 55 portioner. Mellan 30 och 40 har skrivit upp sig på andra tillfället.
Maten som de får över blir matlådor som säljs. Skolan tar även beställningar där de lagar mat till privata sällskap. Programmet, som är yrkesförberedande, startade för fyra år sedan och i läroplanen ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl. Då får eleverna göra praktik i ”riktiga” kök.
– I ettan gör eleverna apl i kommunens storkök och i tvåan samt trean gör eleverna en längre apl som löper under ett år, vilket kan bli en lärlingsutbildning, berättar Erica.
– I nuläget gör några av skolans elever praktik på bland annat Steam Hotell i Västerås och Blackstone Steakhouse i Borlänge.
FAKTA Restaurang- och livsmedelsprogrammet:
❚ I programmet får eleverna lära sig om livsmedelsproduktion, matlagning och servering samt måltiden som helhet.
❚ Utbildningen ger även kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.
❚ Programmet kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.
Källa: Karlfeldtgymnasiet