Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Alice Forsell och Ebba Andersson går restaurang- och livsmedelsprogrammet. Varje torsdag lagar de lunch åt de gäster som besöker elevrestaurangen vid Avesta Folkets park.
Foto: Sara Flodin

Elever lagar lunch till alla

AVESTA ❚ Varje torsdag lagar Karlfeldtgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram, RL, lunch till allmänheten. En av eleverna som började på programmet denna höst är Algot Nordgren i RL23 som vill bli kock. – Jag har kollat på mycket matlagningsprogram, förklarar han.
Det råder ett koncentrerat lugn när klass RL22 och RL23 förbereder dagens lunch. Alla tycks veta exakt vad de ska göra. På menyn denna dag står fläskytterfilé och potatisgratäng samt broccolibiffar och nybakat bröd plus en stor salladsbuffé. Som alternativ finns pastagratäng med kalkon- och ostsås, en morot- och broccolisoppa, biffar med kantarellsås samt dagens sallad som är texmexinspirerad. Efter maten serveras kaffe och kaka. Redan på måndagen börjar eleverna att förbereda inför torsdagens lunch.
– Vi gör såser och skär grönsaker som vi kan använda i sallader, förklarar Ebba Andersson.
Elever i årskurs ett och två lagar mat på torsdagar. Foto: Sara Flodin
Ebba och klasskompisen Alice Forsell har lagat mycket mat på hemmaplan och de har redan planerat vad de vill göra efter att de är klara med gymnasiet.
– Jag tänkte gå högskolan för att bli bartender, för då har jag möjlighet att få jobb överallt, säger Ebba som inte har några planer att starta egen restaurang.
– Inte först. Först vill jag ut och lära mig saker.
– Kanske i framtiden, inflikar Alice och Ebba frågar kvickt om de två ska öppna en restaurang.
Algot Nordgren, i RL23, vill bli kock, som hans farfar var, men själv har han inte lagat speciellt mycket mat hemma. “Men jag har kollat på mycket matlagningsprogram”, berättar Algot. Foto: Sara Flodin
Att många restauranger i Avesta fått lägga ner är något som tjejerna har i bakhuvudet. Deras lärare Erica Othman tycker att detta faktum känns tråkigt.
– Förhoppningsvis är det tillfälligt, säger Erica som vill att det ska komma nya aktörer till Avesta.
Saeed Mahmoud gör en kall bearnaisesås för första gången och var inte medveten om att det kan vara svårt. “Den kan skära sig och därför fick han hälla i såsbasen väldigt långsamt”, förklarar läraren Erica Othman och lägger till att Saeed lyckades på första försöket. Foto: Sara Flodin
Mellan 10 och 20 personer åt på elevrestaurangen vid första tillfället. Lokalen tillåter 80 personer, men eleverna lagar cirka 55 portioner. Mellan 30 och 40 har skrivit upp sig på andra tillfället.
Erica Othman har varit lärare för restaurangeleverna under två år och Micke Carlsson började i år. Foto: Sara Flodin
Maten som de får över blir matlådor som säljs. Skolan tar även beställningar där de lagar mat till privata sällskap. Programmet, som är yrkesförberedande, startade för fyra år sedan och i läroplanen ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl. Då får eleverna göra praktik i ”riktiga” kök.
– I ettan gör eleverna apl i kommunens storkök och i tvåan samt trean gör eleverna en längre apl som löper under ett år, vilket kan bli en lärlingsutbildning, berättar Erica.
– I nuläget gör några av skolans elever praktik på bland annat Steam Hotell i Västerås och Blackstone Steakhouse i Borlänge.
Jonny och Ola Sjökvist tycker att ungdomarna är duktiga. Jonnys dotter går på skolan, men detta tillfälle var första gången han åt på restaurangen. Foto: Sara Flodin
FAKTA Restaurang- och livsmedelsprogrammet:
❚ I programmet får eleverna lära sig om livsmedelsproduktion, matlagning och servering samt måltiden som helhet.
❚ Utbildningen ger även kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.
❚ Programmet kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.
Källa: Karlfeldtgymnasiet
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!