Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Beredskapsveckan är till för att veta hur man gör om det till exempel blir krig så att vi kan leva även om vi skulle bli utan el”, säger Ahmed Alkawatit.
Foto: Lisa Björklund

Elever fick skollunch tillagad utan el

LUDVIKA. Eleverna på Kyrkskolan i Ludvika serverades lunch som tillagats utan el under beredskapsveckan som var vecka 39. – Vi leker med tanken att vi inte har någon ström och att vi ändå måste fixa fram mat till alla 500 hungriga elever, säger Anneli Hansson, förste kock på Kyrkskolan.

Lunchen som serverades bestod av wraps, sallad och tonfiskröra, alternativt kikärtsröra till de som var vegetarianer. Till maten fick eleverna dricka vatten eftersom skolans mjölkbehållare går på ström.
– Det är gott, jävligt gott, säger Ahmed Alkawatit,12 år, som tyckte att skolmaten var bättre än vanligt denna dag.

Under beredskapsveckan, som tidigare kallades krisberedskapsveckan, pågick en mängd aktiviteter över hela landet. Syftet var att öva sig inför eventuella krissituationer.
– Vi ska ha en plan för vad vi kan göra om till exempel elen skulle sluta fungera. Man måste inte nödvändigtvis tänka kris och krig. Vägar kan översvämmas och cyberattacker uppstå vilket gör att vi inte kan beställa mat, säger Anneli Hansson.

Temat för årets beredskapsvecka var “öva”. Kockarna Alaa Emkideh och Anneli Hansson.

Under ytterligare en dag i beredskapsveckan serverades eleverna lunch som tillagats utan vatten. Då blev det pytt i panna och rödbetor. Grönsaksbordet bestod av grönsaker från konserver. Att laga mat utan vatten var en större utmaning än att laga mat utan el tycker Anneli Hansson.
– Att laga mat utan el är inte så svårt, men vatten behöver man till mycket. Till exempel till handtvätt, säger hon.

Efter beredskapsveckan kommer Anneli Hansson och hennes kollegor att utvärdera vad de gjort bra och vad de behöver tänka på mer.
– Det är viktigt med planering och att snabbt kunna tänka om. Det är ingen som förbereder dig på att i morgon har du ingen el, det händer bara. Det kan vara snabba puckar att få fram säker mat för alla.

Alice Forsman, från klass 6A, tyckte att maten var helt okej.

Finns det ett beredskapslager på skolan?
– Vi har alltid ett lager med torrvaror, engångsmaterial och saker i frys så att vi kan klara oss i flera dagar utan varuleveranser. Vi skulle kunna klara oss i fyra till fem dagar.

Även i Smedjebackens kommun arrangerades flera aktiviteter för både barn och vuxna under beredskapsveckan. På Kyrkskolan i Söderbärke övade man sig på hur man agerar om strömmen slutar fungera. Och utanför Ica i Smedjebacken informerade kommunens trygghetschef och beredskapssamordnare, bland annat om vilken mat som kan vara bra att ha på lager hemma. Även i Vad och i Malingsbo informerades om brand- och krisberedskap.

Livia Lindblad och Alma Holgersson, 6A, var nöjda med måltiden. Lunchen serverades på papptallrikar, vilket de tyckte kändes ovant.
Abiel Angnesom tyckte maten var god, men lite sämre än vanligt: “Jag tycker det är lite äckligt och lite gott. Vi får mat vi inte brukar äta”, säger han.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!