Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Turnén “Fråga en muslim” har besökt Ludvika. Simon Sorgenfrie, professor i religionsvetenska, (till höger) följde med på besöket och säger att det finns risk att Ludvika blir “ett Sverige i miniatyr”.
Foto: Sara Flodin

Utmaningar för Ludvika

LUDVIKA/SVERIGE Under turnén “Fråga en muslim” följer Simon Sorgenfrie, som är professor i religionsvetenskap, med från Södertörns högskola. – Vi kan se att islam är den religion som flest svenskar har negativa attityder gentemot, förklarar Simon som anser att Ludvika befinner sig i ett unikt läge.

Simon Sorgenfrie forskar på islam i Sverige och skriver på en bok i ämnet. Han har ingen separat statistik för Dalarna, men antar att det ser ut som i resten av Sverige:
– Nästan hälften av alla svenskar har en mer negativ än positiv uppfattning angående det som rör islam. Så ser det sannolikt ut även i Dalarna.
Under besöket i Ludvika fick Simon kunskap om bygdens mångkulturella samhälle där arbetskraftsinvandringen ökar på grund av att Hitachi Energy anställer personal från hela världen.
– Det är en väldigt unik stad på många sätt. Vi fick idag höra att det finns 60 nationaliteter på en befolkning av drygt 26 000 personer. Det är unikt och väldigt spännande, tycker professorn, som även lyfter att kunskap om olika kulturer och religioner då behövs.

Simon säger att Sverige inte är så polariserat som många tycks tro, förutom i frågor som berör invandring och religion, men påtalar att Sveriges demografiska förändring i Europa är unik.
– Sverige har gått från att vara ett homogent etniskt och religiöst land till att nu vara Europas mest mångreligiösa land och det har gått på bara några decennier, vilket skapat otroligt “skarpa känslor” i Sverige, enligt Simon.
– Om Ludvika blir en miniatyr av det, med en snabb förändring demografiskt och religiöst, kan det skapa skarpa spänningar i och med att vi ser att det är i dessa frågor som vi blir polariserade. Därför är det klokt att Ludvika kommun tänker till om hur de ska hantera en sådan situation, uppmanar Simon som tycker att det är viktigt att undvika att bygga in segregation när stadens bostadsområden planeras.

Läs om när “Fråga en muslim” besökte Ludvika, klicka HÄR!

Att arbetskraftsinvandring är skälet till att många utlandsfödda flyttar till Ludvika tror Simon kan ändra uppfattningen gentemot invandring.
– Absolut, attityder till invandring är mer positiv när folk kommer hit genom arbetskraftsinvandring och mer negativ till flyktingar. De tycker att arbetskraftsinvandrare bidrar till samhället på ett tydligt sätt, medan många tycker att flyktingar tär på samhället.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!