Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ludvikaborna hade chans att fråga fyra imamer om islam när turnén “Fråga en muslim” gjorde ett nedslag i Ludvika. En av imamerna som svarade på frågor var Rizwan Afzal från Luleå.
Foto: Sara Flodin

Fick chansen att fråga en muslim

LUDVIKA Förra veckan gjorde kampanjen “Fråga en muslim” ett nedslag i Ludvika och nyfikna ortsbor fick chansen att ställa frågor om islam till fyra imamer. – Som religiösa företrädare har vi en viss auktoritet, förklarar imam Kashif Virk som vill vägleda de muslimer som finns i kommunen.

Imamernas fredag i Ludvika var intensiv och inleddes med att de träffade kommunstyrelsens ordförande Leif Pettersson (S).
– En del av den här kampanjen går ut på att träffa lokala företrädare och tala om utmaningar gällande integration, förklarar Kashif Virk från Islams Ahmadiyya Församling i Malmö som vill hjälpa till att förbättra landets integration.
Innan turnén har Kashif fått information om läget i kommunen:
– Vi har fått höra om att det finns mycket problem med nazister i Ludvika. Det finns även stora muslimska grupper som vi vill nå ut till och berätta om det svenska samhället.

Ludvikabor fick chansen att fråga imam Kashif Virk från Islams Ahmadiyya Församling i Malmö om islam. Foto: Sara Flodin

Kashif tycker att Hitachi har ett stort ansvar att integrera deras nyanställda personal som flyttar till Ludvika.
– Som religiösa företrädare har vi en viss auktoritet och kan gå in och säga till de här invånarna att det är viktigt att göra “rätt för sig” i samhället; om ni ska stadga er här ska ni lära er språket, uppmanar Kashif som gav kommunstyrelsens ordförande samverkanstips.

Läs mer: Simon Sorgenfrie forskar om islam i Sverige

Hundratals platser har besökts sedan Ahmadiyya Församling drog igång kampanjen 2018.
– Då hade vi en valupptakt där politiker uttryckte sig väldigt polariserande om religion i allmänhet, men islam i synnerhet och vi ville möta det med denna kampanj.
– Islam är väldigt aktuellt och ofta förknippas islam med våld och extremism. Den här kampanjen gör att vi får möta människor och få till ett samtal, vilket gör att vi kommer mycket närmare varandra, förklarar Kashif som mött tusentals människor genom åren, men anser dock att samhället står på samma ställe som när kampanjen startades.
– Det beror på att media matar ut det negativa som islam förknippas med. Det är jättesvårt att ändra det, men många som talar med oss får en positiv uppfattning och sprider den vidare.

Imamerna Rizwan Afzal från Luleå, Kashif Virk från Malmö, Agha Yahya Khan från Spånga och Musab Rashid från Göteborg har besökt Ludvika för att berätta mer om islam. Foto: Sara Flodin

Under denna turné har kvartetten även besök Norrtälje, Uppsala, Sandviken och Falun, men att endast män medverkar förklarar Kashif är på grund av att de inte kan tvinga kvinnor att följa med.
– Anledningen till att de inte är här är att vi inte tvingar dem. De är självständiga. Det är det som är frihet, eller hur?

Aktuella frågor som många frågar imamerna om och deras svar:
Koranbränningar:
“Vi anser att det skadat samhället. Det förtroende som funnits mellan polisen och befolkningen har skadats. Vi anser att det är en handling som har till syfte att provocera och hetsa, vilket lagen inte kan tillåta.”

Terrorism:
“Islam säger att terror är värre än dråp och förkastar alla former av att sätta skräck i människors hjärtan och dödar oskyldiga människor.”

Yttrandefrihet:
“Islam ger dig rätt att yttra din åsikt. Yttrandefriheten är förutsättning för att vi kan stå här idag, men den ska inte användas för att hetsa eller provocera.”

Månggifte:
“Islam tillåter detta. Enligt koranen är det endast då ni kan göra rättvisa mellan er, men eftersom vi bor i Sverige följer vi svensk lag.”

Jämställdhet:
“Enligt islam är män och kvinnor lika, men vi kompletterar varandra med olika styrkor. Förenade blir de en stark enhet.”

Hedersvåld
“Islam lär att kvinnor och män är likvärdiga. I islam har kvinnan en väldigt hög ställning. Den som behandlar sin fru på bästa sätt får den bästa av världar.”

Att tacka nej till fika:
“Inom den arabiska kulturen är gästvänlighet en viktig dygd. Om någon nekar denna gästvänlighet kan det skapa känslor.”

Det Ahmadiyya Muslimska Samfundet är en internationell väckelserörelse inom Islam som grundades 1889. Rörelsen finns representerat i 209 nationer med ett medlemskap på tiotals miljoner. Dess nuvarande högkvarter är i London. Det Ahmadiyya Muslimska Samfundet är det enda muslimska samfund som tror att den utlovade Messias har kommit, genom Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908) av Qadian.
Fakta: ahmadiyya-islam.org

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!