Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Elddansaren Linn Karinsdotter och i bakgrunden Anna Eklund Tarantino, sopran och arrangör.
Foto: Linus Grane

”Det här blir helt magiskt”

TUNA-HÄSTBERG. En akustik bättre än Dalhallas. Det utlovar operasångerskan Anna Eklund Tarantino som tillsammans med en stor ensemble framför Carmina Burana i äventyrsgruvan nästa helg. – Jag började gråta första gången jag hörde akustiken där nere, säger hon.

Anna Eklund Tarantino är kvinnan bakom Dala Floda Operafest. Tillsammans med Zacharias Vindbacke, som bland annat är kostymör och maskör, och Daniel Karlsson, äventyrsgruvans verksamhetschef, tar hon nu ner operan 80 meter under jord.
– Vi är triangel av knasbollar som har värpt fram det här, säger hon och skrattar.
Det blir en helt akustisk föreställning med över 30 körsångare från Sofia vokalensemble, slagverksorkester, solister och elddansare.
– Det är jättestor satsning och det kommer att bli helt magiskt, utbrister Anna Eklund Tarantino.

Elddansare Linn Karinsdotter från Aurora. Foto: Linus Grane

Just ordet magiskt är något som Anna upprepar under intervjun. Ja, hon är närmast lyrisk när hon berättar om det som ska ske lördagen den 16 september.
– Det kommer att bli helt fantastiskt. Ett äventyr för alla sinnen. Sagolikt!

Att gå de 389 stegen ner i gruvans djup, 80 meter, är bara det ett äventyr.
Arrangörerna rekommenderar bra skor och kläder som kan klara fyragradig värme under en timme.
– Det går jättebra att ta med sig barn också, men de behöver vara över åtta år.
Även om språket i Carmina Burana är latin kommer åhörarna att förstå, enligt Anna Eklund Tarantino .
– Det handlar om ondska, avundsjuka och kärlek och vår regissör har gestaltat det så att alla kan få en stor upplevelse.

Foto: Linus Grane

Det är en historisk händelse när Carmina Burana uppförs för första gången i en gruva 80 meter under jord och det blir två föreställningar.
– Längden på föreställningarna är cirka en timme och vi kan ta emot 250 på varje föreställning, berättar Eklund Tarantino.
Vi kan kalla det en förtrollande värld under jordens yta och där det spektakulära musikverket och de medeltida texterna framförs av elddansare, kör, solister och musiker samt varelser du kanske aldrig sett.
– Det blir en fantastisk akustik i stora salen med 40 meter upp till taket. Dessutom är det en upplyst sjö bredvid och totalt tre scener, säger Eklund Tarantino.

Det blir en magisk dag i gruvan, 80 meter under markytan. Foto: Linus Grane

Det är många som deltar i projektet, alla lika viktiga.
– Det är ett 50-tal totalt, berättar Eklund-Tarantino.
Men det går inte att komma i från att Daniel Carlsson är viktig i sammanhanget. Han har sedan gymnasietiden byggt upp äventyrsgruvan. Han har byggt upp tre olika scener i den stora bergssalen och där det också finns en sjö, upplyst underifrån.
Zacharias Vindbacke, från Dala Floda, är kostymör och har under flera år jobbat tillsammans med Dala Floda Operafest och skapat masker och scenografi. Han har skapat scenografin i gruvan med inspiration av Dantes inferno, och det var han som fick idén med Carmina Burana i gruvan.
Linn Lut Karinsdotter, som kommer att dansa med eld i föreställningen tillsammans med sin grupp Aurora, och Anna Eklund Tarantino, som förutom att hon sjunger sopransolot i Carmina Burana också är medproducent, ska också nämnas.

Zacharias Vindbacke, idékläckare till Carmina Burana i gruvan samt scenograf och maskör, och Linn Karinsdotter, elddansare i Aurora och koreograf. Foto: Privat
Linn Karinsdotter, elddansare i Aurora och koreograf, Emil Skog från gruvteamet och Daniel Karlsson, grundare av Äventyrsgruvan.
Foto: Privat

Anna Eklund Tarantino medger att det har varit mycket arbete från idé till att det nu är examensdag.
– Ja, verkligen. Det har varit svettigt och nervöst, men nu ser vi fram emot den stora dagen, säger hon glatt.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!