På ett litet bord i skolmatsalen står en färggrann buffé med fruktsallad, morötter, smoothie, bröd, yoghurt och müsli uppdukad.
För Tuva Lisa och hennes klasskamrater Amadeus, Emma, Linus och Nils är mellanmålet välkommet.
– Många är glada. Vi trodde det skulle bli en macka bara men det är hur mycket som helst – smoothie och en massa gott.
Kosten är till större delen tillagad av utsorterad mat från närliggande matbutiker – en idé som kommer från kommunens kostchef Anna Hane Karlsson.
– Jag har funderat på det i många år utifrån att vi jobbar med matsvinn. Sedan började vi föra dialog med våra matbutiker och alla var positiva. Merparten kommer från butikerna och en del från vår egen svinnhantering.
Satsningen är till en början på prov och ingår i ett projekt som kallas Ladda upp!. Det pågår fram till den 2 juni. Därefter ska det utvärderas säger Anna Hane Karlsson.
– Vi får se hur eleverna upplever det och vad deras behov är.
För de elever som samlats i matsalen, råder det dock ingen tvekan om att mellanmålet är uppskattat.
– Man spar pengar, det är nyttigare och bättre än att gå till Coop och handla godis och energidryck. Man blir mer mätt på det här, det blir bra stämning och vi blir snällare mot varandra, säger de.
På plats i matsalen i Bergaskolan denna dag finns även Coop i Smedjebackens butikschef Emil Johansson. Hans butik är en av dem som bidrar med mat till eleverna. De andra är Ica Sellnäs och Bärkehallen i Söderbärke.
– Anna hörde av sig för att höra vad vi gör med varorna vi slänger. Hon frågade om vi ville vara med i projektet och jag tyckte det var en superbra idé. Vi sorterar ut sådant som vi själva inte kan sälja – till exempel skadad frukt, halvbruna bananer och påsar med morötter där kanske två är dåliga. Nu slipper vi slänga varor och man får gott samvete av att kunna hjälpa till.
Även Anna Hane Karlsson ser flera fördelar i samarbetet mellan kommunen och dess matbutiker.
– Det är bra som krisberedskap och att vi kan hjälpa varandra i olika situationer. Och så är det bra att inte kasta mat i onödan. Vi behöver alla minska vårt avfall och det är bättre att det äts upp än att det kastas bort. Sedan finns det även hälsosamma mål för eleverna, säger hon.
Hur mycket extra jobb innebär det här för kökspersonalen?
– Utan köksteamet skulle det aldrig vara möjligt. De är superduktiga och än så länge tycker de att det är roligt och utmanande att få använda kreativiteten på ett annat sätt – de vet ju inte i förväg vilken mat de ska göra mellanmålet av.