Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Borlängebon Anders Wikén är vd för Oppigårds Bryggeri sedan i maj. Han har jobbat på bryggeriet i nio år. Efter att ha anställts som ekonomiassistent har han de senaste sex åren jobbat med produktutveckling. “Man är lite ölnörd, jag är intresserad av produkten”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Bryggeriet firar 20 med ölfestival

INGVALLSBENNING. Oppigårds Bryggeri i Ingvallsbenning utanför Hedemora fyller 20 år i år. Detta firas med en ölfestival vid bryggeriet den 17 juni. – Mycket har hänt på svenska ölscenen sedan Björn Falkeström grundade Oppigårds i den gamla gårdssmedjan. Den resa bryggeriet har gjort under de här 20 åren är smått unik och klart värd att fira, säger Anders Wikén, nybliven vd på Oppigårds.

Anders Wikén möter upp Lokalt i:s utsände på gårdsplanen utanför det relativt nybyggda bryggeriet Grim, som för några år sedan slogs upp på Karlsvallen – vilket var IK Grims gamla fotbollsplan. Den gamla matchklockan sitter kvar, liksom IK Grims klubbmärke
– Planen var helt öde och igenväxt när vi tog över och började bygga 2015. Två år senare bryggdes den första ölen här. Omklädningsrummet är fortfarande kvar. På övervåningen har vi gym och replokal och på bottenvåningen har vi vår produktionsutveckling med ett pilotbryggverk som gör att vi kan brygga i mindre skala och prova oss fram, säger Anders Wikén, som är född och uppvuxen i Borlänge där han även bor.

Pressmeddelandet om det kommande 20-årsfirandet inleds med orden ”på nyårsafton 2003 krossade Björn Falkeström malten till den första bryggningen på Oppigårds Bryggeri. Totalt gjordes 8 000 liter öl det första året. Sedan dess har det rullat på”.
– Och det gamla bryggeriet, som vi kallar för Smedjan, finns ju kvar. Där brygger vi vissa av våra ölsorter och i Smedjan håller vi även våra populära bryggerivisningar. Nyligen byggde vi även ett tak över uteplatsen. Här anordnar vi sommarpub på sommaren och då står Moffa Burger här med sin foodtruck och säljer hamburgare, berättar Anders Wikén.
Grundaren Björn Falkeström är uppvuxen på gården, som heter just Oppigårds, och bor i ett av husen intill bryggeriet.
– Från början var det bara Björn som jobbade med bryggeriet, sedan kom hans fru Sylvia med och så rullade det på. När jag kom med var vi åtta och i dag är vi 18 anställda, säger Anders Wikén.

Sedan ett par år har Oppigårds två bryggerier i Ingvallsbenning. Smedjan (där allt började för 20 år sedan) och så Grim, som började byggas 2015 – där bilden är tagen.

Apropå Sylvia Falkeström, henne hittar vi under rundvisningen på bryggeriområdet – närmare bestämt påtandes i den lilla humleodlingen som finns intill grusparkeringen framför Grim-bryggeriet.
– Vi provar att odla lite humle men det går bara att utvinna 100 gram humle per planta, vilket räcker till knappt tio liter låghumlat öl. Det gör att man blir ödmjuk inför råvaran, säger Sylvia Falkeström.
– Men den här egenodlade humlen tillsätts bara för att ge lite extra karaktär. Drömmen vore ju att kunna odla mer råvaror här på gården. Tidigare har vi gjort en öl med enbart lokala råvaror, malt från Stjärnsund och så humle härifrån, säger Anders Wikén.
Han är utbildad ekonom och anställdes som ekonomiassistent för nio år sedan.
– Man är lite ölnörd och har bryggt öl hemma och så. Jag har mer och mer blivit inriktad mot att jobba med ölen, de senaste sex åren har jag jobbat med produktutveckling, säger Anders Wikén som tillträdde som vd i maj.

Anders Wikén framför IK Grims gamla omklädningsrum. Bryggeriet – som också heter Grim – är placerat på IK Grims gamla hemmaplan, Karlsvallen. Matchklockan sitter fortfarande kvar på väggen. “På övervåningen har vi gym och replokal och på bottenvåningen har vi vår produktionsutveckling”, säger Anders Wikén.

Det första året bryggde Oppigårds 8 000 liter öl. I dag bryggs det två miljoner liter om året.
– Vi har en egen brunn och tar vattnet till ölen därifrån. Den vattentäkten har en kapacitet som gör att vi kan brygga fyra miljoner liter öl om året men vi ligger på hälften. Faktum är att vi inte vill bli så mycket större än så här, vi har hittat en bra nivå. Och kretsloppet är viktigt för oss, att restprodukterna kan återanvändas och inte bara slängs. En bonde från Stora Skedvi kommer hit varje vecka och hämtar dravet, som är en restprodukt av malten, som blir till foder för hans kossor. Dessutom återvinns både jästen och humlen och vi har ett eget reningsverk, det är viktigt för oss att vi tar vara på vårt eget avfall, säger Anders Wikén.

Den 17 juni firar Oppigårds Bryggeri sitt 20-årsjubileum med en ölfestival. “Den resa bryggeriet har gjort under de här 20 åren är smått unik och klart värd att fira”, säger Anders Wikén.

Enligt Anders Wikén är en del av bryggeriets framgångsrecept ett långsiktigt tänk.
– Björn har låtit det ta tid. I stället för att vara ute efter att tjäna pengar på kort sikt har han återinvesterat vinsten i anläggningen och på att stärka produktionskapaciteten och kvaliteten. Dessutom var tajmingen helt rätt. 2003, när Björn började brygga öl i större skala, så fanns det ett tiotal bryggeriet i hela landet. I dag finns det 600, antalet mikrobryggerier har ökat enormt. Så det hade varit svårt att nå igenom bruset på samma sätt i dag, säger Anders Wikén.

Flera av era ölsorter har döpts efter små byar i närområdet, vad är tanken med det?
– På det sättet vill vi visa att vi vill producera världsklassöl, som vi även vunnit massor av priser för, för den lokala marknaden och därför döps de efter lokala byar.
Den 17 juni firar 20-årsjubileet med en ölfestival på grusplanen utanför Grim-bryggeriet. Tio bryggerier eller destillerier deltar, det serveras lokalproducerad mat och så blir det musik, med Fatboy, Lars Swanson, Mighty Panic och Bjoern (Linnéa Björn), som har rötterna i både Hedemora och grannkommunen Norberg.
– 1 000 biljetter har tagits fram och vi har sålt 850 redan, det ska bli roligt att fira med en festival, säger Anders Wikén.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!