ANNONS

Bosse Lindbom i mitten tar över montörsdelen av bröderna Lars-Ove och Kenneth Englén. Namnet på den nya firman blir Engléns VVS. Lars-Ove kommer att driva vidare Engléns Rör men då butiksbiten.
Foto: Mikael Eriksson

Bosse tar över Engléns Rör

HEDEMORA. Bosse Lindbom tar över montörsdelen hos Engléns Rör, och driver verksamheten vidare under det nya namnet Engléns VVS. Butiksdelen blir kvar under Lars-Ove Engléns vingar.

– Jag är en ung kille på 60 år, säger Bosse Lindbom när han presenterar sig.
Bosse är född och uppväxt i Bålsta strax norr om Stockholm. Där drev han under 25 års tid en egen rörfirma. Den har han numer slussat över på sin äldsta son. 2013 korsades hans och Lars-Oves vägar i samband med ett möte hos den kedja som deras respektive företag var anslutna till, och man kan säga att tycke uppstod. Det hela slutade med att Bosse 2015 blev anställd av Lars-Ove och från och med 1 april även tar över monteringsdelen av Engléns Rör. Namnet på den nya företaget blir Engléns VVS. Engléns Rör kommer att leva vidare men då med butiksförsäljning. Båda företagen kommer att finnas i Hamre.

Bosses tre söner har även de valt att bli rörmokare, och är beredda att stötta om jobben skulle hopa sig alltför mycket för Bosse.
Att byta Stockholmstrakten mot södra Dalarna var en utmaning för Bosse, men har nu funnit sig väl till rätta.
– Det finns mycket trevligt folk här, men det svider för en Stockholmare att behöva erkänna, säger han och skrattar.

Bosse kom in på rörmokeri redan i gymnasiet då han valde bort utbildningen till finsnickare som egentligen var hans första val. Och istället satsade på att bli rörmokare.
För bröderna Englén, Lars-Ove och Kenneth, blir vardagen lite annorlunda framöver när de nu avyttrar en del av den firma som deras far Martin startade 1960 och som de tog över 1979. Lars-Ove kommer delvis att pensionera sig och delvis att arbeta vidare med butiksdelen som blir kvar i brödernas regi. Kenneth kommer att dela sin tid med att vara anställda av Bosse och att arbeta i butiken.

När de kikar tillbaka på vad som hänt genom åren så är en stor förändring rörmaterialet. Förr så var det stålrör som de drog det har i dag ersatts av plaströr. Arbetsuppgifterna i firman har skiftat, 60- och 70-talen var det mycket nybyggnationer, 80- och 90-talen var det många bostadsrättsföreningar som gjorde stambyten.
Ett par jobb som sticker ut lite extra är när de fick uppdraget att dra rören i del 2 av Kupolen bygget, ett annat var rördragningen i ishallen i Husby utanför Stockholm.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 16 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS