När lägenheten i Stockholm blev för trång valde arkitektparet Lina Oldeen och Göran Eriksson att flytta till Ornäs och starta eget. “Vi har haft en fantastisk tur och det känns i hjärtat att vi har fattat rätt beslut”, säger Lina.
Foto: Karin Diffner

Arkitektpar flyttar “hem” och startar eget

ORNÄS. Paret sa upp sig från varsitt fast jobb, flyttade från Stockholm till Borlänge och startade eget. – Det känns så klart läskigt att bara hoppa, men vi tror på det här och det känns som rätt beslut i hjärtat, säger Lina Oldeen.
"Det är inspirerande att ha ett sådant lugn utanför fönstret", säger Lina om sin och sambon Görans nya utsikt från arbetsplatsen i vardagsrummet.
“Det är inspirerande att ha ett sådant lugn utanför fönstret”, säger Lina om sin och sambon Görans nya utsikt från arbetsplatsen i vardagsrummet.

På höjden i Stora Ornäs ligger ett hus som nästan inte syns från vägen, men inifrån ser man den stora trädgården, båthamnen, Runn och i fjärran bergen.
– Det är härligt att man kan ha olika lager och avstånd i utsikten, säger Göran Eriksson.
Utsikten och ljusinsläppet från de stora fönstren i 60-talsvillan gjorde också att de valde att ha sin gemensamma arbetsplats i ena delen av vardagsrummet.
– Det är ju här vi ska tillbringa åtta timmar om dagen, säger sambon Lina Oldeen.

Lina kommer från Stockholm och Göran från Kyna, ett par kilometer från där de nu bor tillsammans med två döttrar. Paret träffades på arkitektutbildningen i Umeå 2009. Sedan dess har de tagit varsin master i arkitektur och möbelformgivning, bott i New York, Köpenhamn, Århus och Stockholm där de ibland arbetat tillsammans och ibland var för sig.
Redan efter att första barnet föddes började tvåan i Hammarbyhöjden bli för trång och diskussionen om att flytta har pågått länge.
– Vi älskar skidåkning båda två så vi har även tänkt på Alperna och Åre, berättar Göran.

En pall signerad Göran Eriksson.
En pall signerad Göran Eriksson.

Men nu blev det Borlänge där det ju också går att åka slalom. Dessutom hittade de ett hus att hyra som de blev stormförtjusta i – mitt emellan Görans mamma i Kyna och bror med familj i Ornäs.
– Det är livet att bo i hus, att bara kunna gå ut på tomten och hugga lite ved, klippa gräset eller plocka äpplen, säger Göran.
– Vi har haft en fantastisk tur, utbrister Lina.
Själv känner hon sig hemma i Dalarna efter att ha tillbringat mycket tid i länet, både hos Görans familj och hos sina släktingar i Siljansnäs och Rättvik.

Lampan har Lina skapat.
Lampan har Lina skapat.

När paret flyttade hit sa de också upp sig från jobben på varsin arkitektbyrå. I stället har de nu tillsammans startat företaget Ligo Lab där de ska ägna sig åt arkitektuppdrag och möbelformgivning till privatpersoner, företag och offentlig verksamhet.
De har nyligen börjat leta kunder till det nya företaget och skapa kontakter inom bygg- och arkitekturbranschen.
– Vi har fått ett jättefint mottagande. Det är inga vassa armbågar utan alla verkar vilja hjälpa till, säger Göran.
– Det ger energi och gör oss peppade och glada, vilket är viktigt i den här fasen när man precis startat ett företag.

Den här möbeln har Lina formgivit tillsammans med Monica Esaiassen.

Att jobba tillsammans i hemmet tror paret inte ska bli några problem. De har arbetat ihop förut, har lite olika erfarenhet och inriktning och är vana vid att diskutera sina uppdrag med varandra.
– Men sedan vill vi ju också samarbeta med andra i olika projekt. Både för det sociala men också för att produkten blir bättre och processen mycket roligare, säger Lina.
Förutom att både hon och Göran nu ser fram emot sitt nya liv gläds de över att de båda döttrarna också funnit sig väl till rätta.
– Barnen stormtrivs. Det är så skönt för det var nog vårt största orosmoment eftersom de trivdes så bra i Stockholm.

"Det är spännande att komma tillbaka och se på hemtrakten med lite andra ögon", säger Göran Eriksson från Kyna som nu flyttat "hem" med sin sambon Lina och två döttrar.
“Det är spännande att komma tillbaka och se på hemtrakten med lite andra ögon”, säger Göran Eriksson från Kyna som nu flyttat “hem” med sin sambon Lina och två döttrar.

Fakta
Lina och Göran
Ålder: 37 respektive 38 år.
Bor: I Stora Ornäs.
Familj: Döttrarna Siri, 4,5, och Pim, 2 år.
Yrken: Arkitekter och möbelformgivare.
Linas intressen: Utförsåkning, målning och att vara i naturen.
Görans intressen: Utförsåkning och böcker samt musik. Spelar saxofon i coverbandet Blåsbandet.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS