Radioamatören Sten Tegfors kan få kontakt med människor över hela jordklotet via sin, relativt enkla, teknik. Vid katastrofer är ofta radio amatörerna först med att slå larm.
Foto: Sara Flodin

Amatörradiosändaren Sten redo för kris

VIKHYTTAN. Radioamatören Sten Tegfors i Vikhyttan är utbildad radiotelegrafist och hanterar morse som sitt andra språk. Efter en tid i ”radioskugga” är nu de som sänder amatörradio åter i heltluften då civilförsvaret kan ha stor nytta av deras kommunikationskunskaper.

Ett knappt hörbart pipande ljud bildar siffror och förkortningar som radio-amatören Sten Tegfors kan tyda till meningar och information.
– ”599”. Han ger en rapport om hur bra han hör sin motstation just nu. Han säger ”mitt namn är Nick”, ”jag hör dig utmärkt”. ”579”. Han kommer från Bulgarien. Sen slog han ”73”, det betyder hjärtliga hälsningar, översätter Sten eller ”SM4CTI” som han heter över radion.
– Endera kan jag lyssna om jag hör någon eller så kan jag själv skicka ut en signal att ”hej, här finns jag är det någon som vill prata med mig?” Då kan jag få svar från Nya Zeeland, Italien eller var som helst i världen.

Radioamatören Sten Tegfors kan få kontakt med människor över hela jordklotet via sin, relativt enkla, teknik. Vid katastrofer är ofta radio- amatörerna först med att slå larm. Foto: Sara Flodin

– I 70 års tid har radio varit en hörnsten i mitt liv. Jag började 1953 med kortvågsradio och amatörsändningar. 1958 fick jag certifikat och tillstånd att sända själv.
Nu är det annorlunda, men på den tiden var riktlinjerna kring amatörradio uppstyrda.
– Innan jag fick mitt tillstånd var jag tvungen att skriva på ett papper angående telefon- och telegrafhemlighetens bevarande. Vad jag än hörde på radion så fick jag inte yppa det för någon, inte ens till familjen. Det var väldigt noga på den tiden. Försvarsmakten ville nog ha kontroll över vilka som fick tillstånd. Jag tror att de hade andra världskriget och spioner i åtanke.
Nu har reglerna för att få tillstånd lättats upp avsevärt.

Radioamatörcertifiktet är beviset för att Sten klarat provet för att sända amatörradio. Tillståndsbeviset krävdes tidigare för att få inneha apparaterna som krävdes för sändning. Foto: Sara Flodin

Fortfarande finns dock några outtalade regler bland sändaramatörerna.
– Du bör inte prata politik eller religion, vilket gör att du kan kommunicera med alla.
Det går att prata i en mikrofon, men Sten använder sig mest av morsetelegrafi eftersom han varit radiotelegrafist.
– Nu krävs inte telegrafi längre. Förr i världen var telegrafisterna färdiga signalister och kunde, när som helst, kallas in till försvaret då de hade en färdig grundutbildning. Sten säger att han är redo att agera i händelse av krig, eller någon annan kris.
– Ja, absolut. Jag var radiotelegrafist i flottan så jag har även den militära bakgrunden.

Sten hanterar morse ”som sitt andra språk”. Morse utgörs av korta och långa signaler. Foto: Sara Flodin

Sten är övertygad om att amatörsändaren skulle kunna fylla en viktig funktion inom civilförsvaret även i dag.
– Ölands amatörradioklubb har fullt utvecklat samarbete medcivilförsvaret och andra samhällsfunktioner. Så de tränar regelbundet tillsammans, vilket även förkommer på andra ställen i världen. Det är dock svårt för samhället att förstå att vi finns och är en resurs.
På många håll i världen gör radioamatörerna stor nytta vid naturkatastrofer. Det kan handla om översvämningar, orkaner eller till exempel bränder.
– Då är det nästan alltid amatörerna som är först att upprätta förbindelse, fastslår Sten Tegfors.
En radioamatör kan klara sig med förhållandevis enkla medel.
– Med ett bilbatteri kan jag hålla i gång den här radiostationen ett par dygn utan extern strömförsörjning, lovar Sten.
Detta är något som han tänkt på ska fungera när han installerade sina apparater.
– Men alla har kanske inte gjort det, funderar han sedan.
Sten berättar att han har haft kontakt med sändare från alla jordens länder, vilket diplomet ”Top of honor roll award” på väggen bevisar. Detta gör att han inte kan komma mycket längre i sitt gebit.

Med förhållandevis billig teknik kan en radioamatör kommunicera med folk från hela världen. Foto: Sara Flodin

Det händer också att Sten blir närmare vän med vissa i etern och han har även träffat ett fåtal av dessa i verkliga livet.
– Jag pratade mycket med en kille från Nya Zeeland och fick veta en hel del om hans familj och jobb. Det tråkiga är att när man blir vän med en sådan person så vet jag att vi aldrig kommer att träffas, säger Sten.
Av alla kontakter som Sten haft över radion har han endast träffat ett tiotal personer.
– På 60-talet åt jag frukost varje morgon ”tillsammans med” en radioamatör från Ghana. Vi fick en 15-20 minuters trevlig pratstund via radio innan det var dags att åka till jobbet.

Radioamatörerna skickar sitt kort till varandra för att verifiera att de verkligen har talat med varandra. Dessa skickas via radioklubbarna. Foto: Sara Flodin

Sten har ibland även längre konversationer med vissa som han kommunicerar med.
– Ibland hör jag att en person låter lite intressantare, trots att vi kommunicerar med morse. Det går att betona på olika sätt.
Sten har inte signat upp på Facebook. Han tycker inte att den plattformen erbjuder något han behöver.
– Skillnaden med Facebook och det här är att du måste veta vem du ska prata med på Facebook. Här har vi inte några sådana begränsningar. Vi gör ett anrop blint ut i luften och det kan komma ett svar från vem som helst, upplyser Sten och att det är detta som gör det hela så spännande.
Sten kommunicerar med både svenska och utländska sändare. Han uppskattar att det finns en handfull likasinnade i Hedemora och Säter.
– Det finns också en relästation i Falun som kan skicka mitt anrop vidare till hela Dalarna och där kan jag få lokala kontakter, upplyser Sten.

Radioländer
I dag finns 340 mer eller mindre aktiva radioländer i världen. Ett radioland behöver inte vara en självständig stat, utan kan vara en avgränsad del av ett annat land men betraktas som hemlandets territorium.
Källa: Wikipedia/SM4CTI

Förkortningar
för amatörradio:
CQ= Seek you= Anrop
73= Hjärtliga hälsningar
88= Puss och kram
TNX= Tack
RX= Mottagare
TX= Sändare
PWR= Effekt
QTC= Meddelande
QRZ?= Vem anropar mig?
QRM= Störningar
Källa: Sten Tegfors

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS