Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Hillevi Kärn har arbetat som föreståndare på kyrkans familjerådgivning i fem år. Hon ser att allt fler behöver prata om sina relationer
Foto: Karin Diffner

Allt fler behöver hjälp med relationer

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN. Svenska kyrkan har sin äldsta familjerådgivning i Ludvika. Där märker man ett ökat tryck på par med relationsproblem. – Det är mycket som pockar på i dag och därför är det så viktigt att stanna upp och vårda relationen i vardagen, säger föreståndaren Hillevi Kärn.

Högst upp i ett hus på Engelbrektsgatan i Ludvika ligger kyrkans familjerådgivning. Ljuset är dämpat, färgerna milda och det första man ser i hallen är ett dockskåp.
– Vi vill att också barnen ska känna sig välkomna hit, säger Hillevi Kärn.
Hillevi är föreståndare för Svenska kyrkans familjerådgivning som bekostas av Ludvika och Gränge-Säfsnäs församlingar samt Bärke pastorat. Familjerådgivningen omfattas geografiskt av Ludvika och Smedjebackens kommuner, har funnits i 61 år och är en av de äldsta i landet.
– Det är en av få familjerådgivningar i kyrkans regi.
Själv har Hillevi arbetat på mottagningen i Ludvika i fem år efter att ha haft liknande arbeten i Falun. Hon och kollegan Christina Hammarstrand ser ett allt högre tryck efter somrarna och särskilt nu efter pandemin.
– Det mesta handlar om relationer och att man har svårt att prata med varandra, berättar Hillevi.

Orsaken till det är flera. En stor anledning till att många har problem tror Hillevi är att vi lever i vad hon kallar en hastighets- och prestationskultur.
– Allt ska gå så fort och vi ska klara allt. Och när vi sedan inte gör det så är det lätt att känna sig otillräcklig.
Hon fyller på en kopp te och utvecklar resonemanget:
– Vem är jag om jag inte lyckas bra på jobbet, om mitt barn inte lyckas i skolan eller om mitt förhållande knakar? Då kan man känna sig misslyckad.

Till mottagningen kommer människor i alla åldrar. Ibland är besökarna ensamma men oftast i par eller med ett eller flera barn. Majoriteten är mellan 30 och 50 år.
– Vi har inget väntrum utan man kommer direkt till mig eller Christina. Det är viktigt att man ska känna sig trygg här. Och det är viktigt att ha fokus på barnen även om de inte är med, för det handlar ju om deras uppväxtmiljö.
Familjerådgivarna ger – namnet till trots – inga konkreta råd utan meningen är att de i samtalet tillsammans med dem som har problem kommer fram till olika lösningar.
– Att sätta ord på hur man har det är en bra början. Det handlar inte om några mirakelkurer utan om att få människor att kunna prata mer och känna att de har kontakt.
Löser de flesta problemen sig?
– Det finns ingen statistik på det, men många återkopplar och berättar att det blivit lättare att prata. Och ibland blir det separation, men då är det också bra att ha pratat igenom det.

Rådgivningen har ständigt cirka fyra-sex veckors kö. Vissa som uppfattas som särskilt sårbara kan dock få förtur. Sedan får man gå i samtal så länge det finns behov – utan kostnad.
– Jag tror att vi är ensamma om att inte ta betalt i Sverige.
Under pandemin har samtalen fått ske digitalt, något som man delvis kommer att fortsätta med.
– Men i första hand erbjuder vi samtal här och det är vad de flesta vill ha också.
Att familjerådgivningen sker i kyrkans regi tror Hillevi är enbart positivt.
– Ja, många tycker att det känns tryggt – och man behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan för att komma hit.
Samtalar ni också om problem som har med religionen att göra?
– Ja, det händer och då har vi ju också möjlighet att guida vidare till diakon eller präst, säger Hillevi Kärn.

Hillevis relationsråd
Försök prata med varandra.
Träna på att lyssna på den andra.
Prata i jag-form. Säg “jag tycker” eller “jag känner” i stället för “du är si eller så”.
Försök inte att vara tankeläsare utan ta reda på vad den andra tycker och tänker.
Smid inte medan järnet är varmt utan låt det kallna. Mitt under en konflikt så kan det vara svårt att ta upp stora frågor. Sov i stället på saken och försök prata efter det.
Vårda relationen i vardagen. Visst kan det vara trevligt att åka på spa-helg, men det viktigaste är vardagen. Se och bekräfta den andra. Du kan säga: “Vad glad jag är att se dig” eller “Tack för att du alltid fixar kaffet på morgonen” eller något liknande.

Hillevi Kärn
Ålder: 63 år.
Bor: I Ludvika.
Familj: Man och vuxna barn.
Yrke: Sjuksköterska och psykoterapeut.
Intressen: Litteratur och natur.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS