Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Park- och fastighetsarbete är ett populärt feriearbete.
Foto: Dreamstime

Alla unga erbjuds feriejobb

SMEDJEBACKEN. I år har intresset för att erbjuda ungdomar feriearbete varit extra stort. – Jag är jätteglad att vi kunnat erbjuda en plats till alla som vill jobba i sommar, säger Malin Andersson, som tillsammans med Patricia Andersson är ansvarig för feriearbete i Smedjebackens kommun.

I år riktar kommunen sig till ungdomar födda år 2006-2008 och är folkbokförda i Smedjebackens kommun. Det innebär att alla som går i årskurs nio samt första och andra året på gymnasiet har möjlighet att söka feriearbete i sommar.
Malin Andersson berättar att de fått in 179 ansökningar i år och det är ungefär som det brukar vara.
– I år kan vi erbjuda 172 platser och det är fler än vanligt, vilket är kul. Det kan exempelvis jämföras med 2023 då vi hade 145 platser att erbjuda.
Eftersom några har tackat nej till sina erbjudande kan alltså alla ungdomar erbjudas en plats.

Intresset för att erbjuda ungdomarna feriearbete har varit extra stort i år, enligt Malin Andersson. Det gäller såväl verksamheter i kommunkoncernen som i olika ideella föreningar i Smedjebackens kommun.
– Vi har exempelvis haft inspirationsföreläsningar för att informera vad som krävs och vad det innebär att ha feriearbetare. Men också för att berätta vilken vinning det är för verksamheten och hur lärorikt det är att ta emot ungdomar. De kommer ofta med nya perspektiv och det är ju morgondagens arbetstagare.
Varje ungdom måste enligt lag ha en handledare och kommunen arrangerar obligatoriska träffar för att berätta vad som gäller och vad de behöver veta.
– Handledarna är jätteviktiga, det är ju de som ungdomarna möter och de ska se till att ungdomarna känner sig välkomna.
Ungdomarna kan ha upp till tio önskemål om inom vilket område de helst vill arbeta och under vilken period.

Feriearbetet pågår från den 17 juni till den 11 augusti. Det är indelat i fyra perioder och den totala arbetstiden för var och en är 60 timmar under en tvåveckorsperiod.
Feriearbeten erbjuds inom äldreomsorgen, förskola och fritidshem, IT-center, kommunutvecklare, kosten (kök), kultur och turism, park- och fastighetsarbete, ryttarsällskapet (arbete med hästar), ungdomsledare (Sommarkul) och ungdomsledare sommarläger (Nyckelön).
– Det vi har märkt helt klart är att det som är mest populärt är park- och fastighetsarbete samt förskola och fritidshem. Men äldreomsorg, kultur och turism med mera är också populärt, det är egentligen ganska varierat.
Malin Andersson berättar att de gör vad de kan för att det ska bli så rättvist som möjligt och i år har de kunnat erbjuda 70 procent av de sökande deras förstahandsval, så hon hoppas att många kommer att tacka ja.
– Alla har möjlighet att önska men det är ingen garanti att de får precis det de vill, men så är ju arbetslivet också.
Kommunen står för lönekostnaderna, utom eventuella ob-kostnader, för alla feriearbetare, samt försäkringar.

Syftet med feriearbeten är i första hand för ungdomarnas skull och för många kanske det är deras första möte med arbetslivet.
– Vi arbetar också mycket med utvärdering och jag hoppas att de får ett bra första möte med arbetslivet. Det är kul att få vara en del av det, och det är sådant engagemang bland handledarna som ser fram emot sommaren, säger Malin Andersson.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!