Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
När Karlfeldtgymnasiet arrangerade en heldag med föreläsningar och mässa med olika yrken fick Elliot Ahlström prova en polishjälm och skottsäker väst som även skyddar mot ett tyngre artilleri.
Foto: Sara Flodin

Yrkesmässa inspirerade elever

Avesta. Förra veckan arrangerade Karlfeldtgymnasiet en dag där företag och utbildningsanordnare höll föreläsningar om olika yrken. Dagen avslutades med en mässa i skolans foajé. Under arrangemanget kom Adel Abdulbaset fram till vilken utbildning som passar honom. – Jag vill gå byggprogrammet, förklarade han.

Ett trettiotal företag och utbildningsanordnare medverkade under dagen som skolan tvåor och treor fick ta del av.
– Vi vill inspirera eleverna och vidga perspektivet genom att visa vilka olika utbildningsanordnare och yrken som finns, förklarade studie- och yrkesvägledaren Charlotte Luff.
Elin Lillesand representerar Cultural Care på mässan och var där för att informera eleverna om hur det fungerar att åka som au pair. På en lista på bordet framför henne kunde den som är intresserad skriva upp sig.
– Det är en jättebra chans att få åka utomlands och få bo i en familj och vara en del av kulturen, tycker Elin.

Isabella Vallenhag och Ida Engström funderar både på att jobba på Polisen och Försvarsmakten, men de kan först tänka sig ett år som au pair i USA. Foto: Sara Flodin

Isabella Vallenhag och Ida Engström funderar på att åka som au pair till USA. De säger att de vill åka som au pair ett år innan de pluggar vidare. Helst vill de åka tillsammans för att känna sig trygga.
– Det går, absolut, men vi brukar rekommendera att ungdomarna hittar en familj som de klickar med. De ska bo ett år hos familjen så det är viktigare att hitta en familj som du trivs med.

Många elever visade ett stort intresse för Försvarsmakten. Militärens skolinformatör Louise Jacobsen berättade för eleverna om verksamheten. Foto: Sara Flodin 

Innan den som ska åka i väg som au pair får personen gå in i en matchningsprocess.
– Familjerna finns i en databas där det går att prata med dem, förklarar Elin.
Under dagen pågick föreläsningar i olika klassrum som avslutades med en mässa i skolans foajé.
Ida och Isabella tyckte att dagen varit intressant.
– Ja, eftersom de hade kombinerat två olika ämnen fick man höra om sådant man inte tänkt gå på, förklarar Isabella som är intresserad av att jobba på försvarsmakten och blivit uttagen till mönstring.
Ida berättar att hon funderar på att bli polis, men även tänka sig jobba på någon förskola till sommaren.
Röntgensköterskor från Avesta var också på plats för att locka fler till yrket, eller i alla fall ”så ett frö till ett intresse” hos ungdomarna.
– Det är många 50-talister som har gått i pension och de har varit så nöjda med sitt jobb och stannat kvar, nu har de lämnat ett stort hål efter sig. Därför är det ett ganska stort behov nu, förklarar Eleonore Brännström som ser att den nya magnetkameran dock underlättar rekrytering.

Röntgensköterskorna Medina Hillbom, Maria Olsson och Eleonore Brännström, från Avesta lasarett, informerade eleverna om sitt yrke på mässan. Foto: Sara Flodin

Elliot Ahlström och Noah Strand minglar runt på mässan. Elliot säger att han kan tänka sig att arbeta som polis.
– Jag vill hjälpa till i samhället och håller koll på vad polisen gör och vilka vidareutbildningar man kan gå inom polisen. Om jag blir polis vill jag vidareutbilda mig till piket för att få vara med om lite action. Det eller militären.
– Många börjar i det militära och kommer över till polismyndigheten sen, förklarar Isabell Ornby som är ingripandepolis i Avesta.
Elliot frågade även Isabell om en person med adhd kan få anställning på polisen och fick svaret att de gör en individuell prövning i dessa fall.
– Jag vill utbilda mig och tjäna pengar i framtiden. Då måste man ta tag i sig själv och kämpa hårdare än vissa andra, konstaterade Elliot.
Polisen Isabell tyckte att eleverna verkade både intresserade och ambitiösa.
– Ja och det är många elever som är intresserade av att bli polis. Det är bra för vi har svårt att fylla våra platser. Därför är det roligt att träffa ungdomar som är genuint intresserade av yrket.
Många elever visade även ett stort intresse för försvarsmakten. Militärens skolinformatör Louise Jacobsen berättade för Jasmine Larsson och Emmy Johansson om verksamheten. Jasmine och Emmy ska snart mönstra och är nervösa inför detta, men känner sig lugnare efter att ha lyssnat på Louise.
– Många i gymnasieåldern vet inget om mönstring eller vad värnplikt innebär. Det är viktigt att vi får komma ut och prata med eleverna för att bryta fördomarna som finns om försvarsmakten, värnplikt och totalförsvaret, tycker Louise.

Tony Back, Alexandra Söderlund samt Charlotte Luff arbetar som studie- och yrkesvägledare på Karlfeldtgymnasiet. Foto: Sara Flodin

När studie- och yrkesvägledaren Charlotte Luff summerade dagen var hon mycket nöjd och tacksam gentemot alla som kom dit för att berätta om de olika yrkena.
– Det har gjort det jättebra och jag är grymt imponerad av våra elever som varit jätteduktiga. De har varit intresserade och visat hänsyn på föreläsningarna. De har verkligen tagit vara på mässan.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!