Under de sju första månaderna har viltolyckorna i Säter ökat jämfört med förra året. Anders Henningsson och hans hund Porter hjälper till att söka rätt på skadade djur.
Foto: Sara Flodin

Viltolyckor på Säters vägar

SÄTER/HEDEMORA. Anders Henningsson är en av de jägare som söker efter trafikskadat vilt i både Säter och Hedemora. Han åker regelbundet ut och spårar rätt på vilt som blivit skadat i trafiken. Till sin hjälp har han labradorhannen Porter som i år vunnit NM för viltspårhundar.

Under årets sju första månader har 63 viltolyckor skett i Säter. Motsvarande tid förra året hade endast 42 olyckor inträffat. Anders förklarar att det finns platser i Säter där mycket vilt befinner sig och att vissa ställen är mer utsatta än andra.
– På vägen mellan Säter och Stora Skedvi sker många olyckor omkring Bisperg. Det är också vanligt med viltolyckor vid uppförsbacken till Säters sjukhus, framförallt rådjur. Även riksväg 70 är olycksdrabbad och vägen mellan Säter och Smedjebacken, säger Anders och lägger till att han åkt på flera olyckor mellan rondellerna i centrala Säter.
Platser som saknar viltstängsel är extra drabbade och olyckorna ökar på hösten.

Porter och husse Anders vann lag-guld på NM för viltspårhundar i juli. De varvar tävlandet med skarpa uppdrag i Säter och Hedemora. Foto: Sara Flodin

Anders berättar att det är vanligt att folk blir chockade och kör vidare, men att den som kört på ett vilt ska stanna där olyckan skett och markera platsen.
– Markera med en viltremsa eller något som syns, en filt, tröja eller annat. Så jag har något att utgå ifrån. Det sparar mycket tid och lidande för djuret. Vid ett tillfälle markerade en person platsen med en McDonaldsburk de lagt sten i.
Polisen kan ringa Anders när som helst på dygnet och fråga om han har möjlighet att åka ut och spåra efter ett skadat vilt. Han vill också påpeka att han i sin tur oftast ringer den som krockat med ett vilt.
– I nio fall av tio ringer jägaren till bilisten för att få en beskrivning av hur djuret såg ut och vilket håll det sprang åt. Vi vill ha så mycket information som det går så den som ringer in får vara beredd på att svara på frågor.

På vägen mellan Säter och Stora Skedvi sker många olyckor omkring Bispberg. Det är också vanligt med viltolyckor vid uppförsbacken till Säters sjukhus.
Foto: Sara Flodin

Till sin hjälp har Anders sin labrador Porter. Sista helgen i juli åkte paret till Finland för att tävla på de nordiska mästerskapen i viltspår. Där utsågs Porter till “tävlingens bästa hund” och det svenska laget tog guldmedalj. I det svenska laget ingick Karin Björck och Karin Lundin. De är eftersöksjägare i Karlstad och Rättvik.

Porter blev utsedd till tävlingens bästa hund på NM för Viltspårhundar. Foto: Sara Flodin

Om olyckan är framme
Om du råkar ut för en viltolycka med rådjur, vildsvin, älg, hjort, björn, varg, järv, lo, utter, mufflonfår eller örn, är du skyldig att anmäla olyckan till polisen och att märka ut platsen. Man ska larma polisen genom att ringa nödnumret 112. Polisen kan då ta hjälp av en eftersöksjägare som söker efter och vid behov avlivar viltet så att det slipper lida.
Källa: www.viltolycka.se

Hur kan man minska risken för viltolycka?
Hastigheten påverkar. Sänkt hastighet ökar möjligheten att upptäcka vilt på vägen och att hinna reagera i tid.
Var vaksam. Håll ögonen på vägområdet och sök av vägkanterna med blicken. Var särskilt vaksam i skymning och gryning och när landskapet ändras, till exempel i övergångar mellan skog och öppen mark. Fokus ska vara på vägen, inte på telefonen.
Respektera viltvarningsskyltar, de finns där av en anledning.
Källa: www.viltolycka.se

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS