Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Katarina Nilsson och Anders Brunnberg vågar inte dricka vattnet från den egna brunnen. “Jag tar hem vatten från jobbet”, förklarar Anders.
Foto: Sara Flodin

Vågar inte dricka vattnet

NORBERG. Anders Brunnberg har en egen borrad brunn några hundra meter från området där markägaren misstänks för miljöbrott i “Think Pink-härvan”. Nu vågar inte Anders och hans sambo Katarina Nilsson dricka vattnet.

Området där soporna misstänks ha dumpats ligger på Spännarhyttans industriområde mellan Linnévägen och riksväg 68. Nu täcks området med snö, men några L-stöd i betong spärrar av infarten till området. Anders har inte misstänkt något då det finns andra industrier i närheten och tunga fordon kör regelbundet in till områdets industrier, men en annan Norbergsbo förklarar att det varit “en massa grävmaskiner” och lastbilar på platsen.
Fågelvägen är det cirka 300 meter mellan industriområdet och Anders och Katarinas hem. Deras brunn är borrad norr om huset och ligger mycket lägre än platsen där dumpningen skett. I området finns cirka ett dussintal fastigheter med personer som bor året runt. Därtill tillkommer sommarbostäder.

Det är cirka 300 meter mellan Spännarhyttans industriområde och Anders brunn. Foto: Sara Flodin 

– Det som är skrämmande med miljögifter är att vi många gånger inte ser effekterna direkt utan det blir nästa generation som får betala priset, skriver senioråklagare Linda Schön i ett pressmeddelande gällande miljöbrottet.
Denna osäkerhet är något som skrämmer Anders. När sambon Katarina Nilsson kontaktade V-Dala miljö- byggförvaltning och fick hon svar från miljöchef Petter Isacson som förnekar att det som grävts ner ska vara skadligt. Anders har själv arbetat på byggen och vet att gammalt rivningsmaterial kan innehålla farliga ämnen.
– Varför är de åtalade för miljöbrott i Norberg om det är så ofarligt, undrar Anders som fått information från polisen om att oljor, sulfat, koppar och cancerogen PCB-7 hittats i marken.

Klicka HÄR för att läsa miljöchefens svar.

Katarina tycker att kommunen borde varnat de med egna brunnar om att en förundersökning om miljöbrott inletts.
– När de inte vet vad det är kan de inte heller säga om det är farligt, anser Katarina.

Katarina Nilsson vågar inte dricka vattnet från kranen. Foto: Sara Flodin

Paret säger att det de tycker om företaget Think Pink inte är tryckbart.
– Det brinner i huvudet. För mig är verksamheten lika illa som att sälja knark till barn, säger Anders som tycker att det värsta är att föroreningen legat i marken cirka fyra år och ingen upplyst honom om detta.

Fakta PCB:
PCB är ett samlingsnamn för 209 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen (polyklorerade bifenyler). Sedan industrin började använda PCB i stor skala på 1930-talet, har användningsområdena varit många:
❚ I byggnader som fog- och golvmassa och i isolerrutor.
❚ I transformatorer och kondensatorer.
❚ I färger, plaster och självkopierande papper.
PCB är giftigt, långlivat och fettlösligt. Det lagras i fettvävnaden hos levande varelser. Halterna blir därför högst hos djur som befinner sig i toppen av näringskedjan.
Höga halter av PCB kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet, vilket bland annat kan ge beteendeförändringar (överaktivitet och försämrad inlärning).
Ämnena misstänks också försämra immunförsvaret, fortplantningsförmågan, påverka hormonsystem samt orsaka cancer.
Källa: Naturvårdsverket

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!