Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ny chattfunktion styrs med digital teknik.
Foto: Dreamstime

Chattfunktion ska öka tillgängligheten i vården

NORBERG. Region Västmanland har infört en ny chattfunktion i syfte att minska telefonköer till vårdcentralerna. – Den här satsningen är ett svar på invånarnas önskan om högre tillgänglighet. De flesta är ju sedan länge vana att kunna sköta sina övriga ärenden i livet lätt och smidigt via internet och förväntar sig därför att hälso- och sjukvården ska kunna erbjuda liknande service, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd med ansvar för digitalisering.

Den nya chattfunktionen kallas ”1177 direkt Västmanland” och styrs med digital teknik. Med hjälp av den hoppas region Västmanland att kunna minska telefonköerna till länets 28 vårdcentraler. Samtidigt ska personer med störst vårdbehov prioriteras i kön.
– 1177 direkt Västmanland kommer att göra det enklare att nå vårdcentralen samtidigt som tekniken hjälper till att prioritera så att de som kontaktar vården får hjälp utifrån behov. Det avlastar också så att det ska finnas utrymme för den som behöver ha kontakt på annat sätt, till exempel via telefon, säger Lina Eriksson (L), regionråd med ansvar för primärvård.

Chattfunktionen kommer att vara öppen alla dagar i veckan, dygnet runt, men är bemannad endast under de ordinarie tiderna mellan klockan 08:00 och 16:00.
Frågor som kommer in till chatten under övriga tider hanteras av vårdcentralerna när de öppnar och akuta ärenden hanteras av 1177, enligt regionen.
Utöver möjligheten att söka vård och chatta med vårdpersonal via chattfunktionen, uppger region Västmanland i ett pressmeddelande att ”1177 direkt Västmanland” kan erbjuda ytterligare tjänster som exempelvis att ställa frågor om vaccination, chatta med personal från ungdomsmottagningen eller få hjälp med ärenden som att av- eller omboka tid på vårdcentral, förnya recept samt ställa frågor om fakturor eller vårdgaranti.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!