Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Hans Nygren, Anneli Jöesaar, Annika Fredrikson och Anette Hamerslag slår ett slag för naturen inför EU-valet.
Foto: Lisa Björklund

Förening bjuder på EU-kväll med naturen i fokus

NORBERG. Den 16 maj arrangerar Norbergs naturskyddsförening en informationskväll inför EU-valet där miljö och klimat är i fokus. – Hela kvällen är en vägledning om du inte vet vad du ska rösta på, men vår uppmaning är att rösta på naturen och all lagstiftning som kan skydda den, säger Annika Fredriksson, en av arrangörerna.

Om knappt en månad är det val till Europaparlamentet och redan den 22 maj startar förtidsröstningen.
I Norberg vill Naturskyddsföreningen dra sitt strå till stacken och uppmuntra människor till att rösta.
– Finns det någonting du brinner för, jamen utgå från det när du röstar, säger Annika Fredrikson.

För Norbergs Naturskyddsförening är natur- och klimatfrågan den viktigaste i EU-valet – och det är den som står i fokus under informationskvällen, som innehåller både en föreläsning och en konstutställning.
– Är djur och natur det du brinner för så rösta i den frågan. Och vet man inte vad man ska rösta på så kommer man hit och gör valkompassen som Naturskyddsföreningen har med sig.

Träffen arrangeras i Frida Hansdotters arena klockan 18.00. Föreläsare är Olivia Nordell från Naturskyddsföreningens rikskansli i Stockholm.
För konsten står ett tiotal konstnärer från Konstrundan i Avesta samt några konstnärer från Norberg. De kommer att visa konst på temat natur.
– Djur och natur ligger mig oerhört nära om hjärtat. Det är det jag målar, säger Anneli Jöesaar, verksam konstnär i Norberg.

Att bjuda in konstnärerna är ett grepp som Naturskyddsföreningen tagit för att visualisera naturen direkt på plats.
De menar att EU-valet är viktigt om man bryr sig om naturen och nämner restaureringslagen som ett exempel; en lag som Europaparlamentet arbetat med i några år och som går ut på att 20 procent av den natur som är skadad i Europa ska återställas.
Anette Hamerslag, medlem i Norbergs naturskyddsföreningen, tycker att EU-valet har stor betydelse för klimatet.
– En intressant nyhet jag hörde i morse är en mätning som gjorts av Indikator Opinion, på uppdrag av Ekot. I den står det att klimat och miljö toppar listan över de svenska väljarnas viktigaste frågor inför EU-valet. Det är väldigt intressant med tanke på att valdeltagandet till EU brukar vara mycket lägre än till andra val. Ändå är det den här frågan vi vill lyfta och belysa, säger hon.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!