Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Salam Abu-Iseifan och Jenny Törehed är två av de vuxna som besöker gymnasieskolor för att prata om viktiga frågor. En av dem är: Kan man älska vem man vill?
Foto: Karin Diffner

De vill så ett tankefrö hos eleverna

BORLÄNGE. Två gånger per år får gymnasieskolorna besök av gänget bakom Kärleken är fri-metoden. – Alla förstår inte direkt, men det är viktigt att så ett frö i de här viktiga frågorna, säger fritidsledaren Jenny Törehed.

Rädda Barnen står bakom Kärleken är fri-metoden, men flera andra organisationer är delaktiga, bland annat socialtjänsten, polisen, ungdomsmottagningen, tjejjouren samt trygghetsvärdar och fältassistenter.
– Det här är ett förebyggande arbete mot bland annat hedersrelaterat våld, förtryck och sexuella kränkningar, berättar samordnaren Salam Abu-Iseifan.
Under en veckas tid har hon och många andra vuxna befunnit sig på Hagagymnasiet för att få elever att börja prata om och fundera på sådant som våld i relationer, ryktesspridning, samtycke, mobbning och rätten till ett privatliv.
– Vi utgår från barnkonventionen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Salam Abu-Iseifan och Jenny Törehed.
Salam Abu-Iseifan och Jenny Törehed besöker gymnasieskolor för att prata om viktiga frågor. “Det fröet vi planterat gör att många fortsätter att utveckla de här tankarna”.

Veckan brukar börja med genomgång i aulan och därefter mindre diskussioner i klassrummen.
– Vi är samtalsledare och måste lägga våra egna värderingar åt sidan och inte vara dömande, säger Salam Abu-Iseifan.
En viktig fråga som tas upp är: Får man älska vem man vill?
– Spontant säger alla ja, men sedan kan det ändå bli diskussion om hur det är över religionsgränserna eller när det gäller någon av samma kön, till exempel.
Våld är också ett vanligt ämne.
– Alla vet ju att våld är när man slår någon, men vi pratar också om andra former av våld som materiellt våld när man slår sönder saker eller att frysa ut någon som exempel på psykiskt våld, säger Jenny Törehed.

Under veckan befinner sig också representanter för de olika organisationerna i uppehållsrummet med olika aktiviteter som ska göra det lättare för ungdomarna att ta kontakt.
– Om man sitter och pysslar med en polis eller någon från socialtjänsten kan steget vara mindre till att börja prata, säger Salam Abu-Iseifan.
Känner ni att ni gör någon skillnad?
– Ja, vi gör utvärderingar efteråt och det visar sig att många har tagit kontakt med någon av oss eller sökt hjälp i samband med den här veckan, säger Jenny Törehed.
– Och det fröet vi planterat gör att många fortsätter att utveckla de här tankarna.

Fakta/Kärleken är fri
Om Kärleken är fri
Kärleken är fri är förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck som startades år 2008 i Norrköping. Arbetet görs i samarbete med lokala aktörer, ansvariga myndigheter och frivilligorganisationer. Syftet är att ge barn och unga mellan 12 och 25 år kunskap om sina rättigheter samt att ge stöd när rättigheterna kränks.
Källa: Rädda barnen

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!