ANNONS

Triathlon – en utmaning i dubbel bemärkelse

SÄTER. Den 15 augusti äger Säter Triathlon rum. En fysisk utmaning för deltagarna men i år även en rejäl utmaning för arrangörerna, då planeringen behöver göras långt i förväg. – Det har varit näst intill omöjligt att planera detta, säger tävlingsledaren Kari Vesa.

Efter att ha tvingats ställa in Säter Triathlon i fjol, på grund av pandemin, blir det en ny tävling i år. Tanken var först att hålla Säter Triathlon i början av juli, men sedan tänkte arrangörerna om. Nytt datum blir därför den 15 augusti.
– Vi hade först tänkt att ha det söndagen dagen efter Vansbrosimningen, eftersom många som simmar i Vansbro gärna vill stanna till i Säter på vägen hem och köra vårt triathlon. Men så ställde de in och då bytte vi datum till den 15 augusti, dagen efter en annan tävling som dock också ställdes in. Men nu vill vi inte byta datum igen, så vi kör, säger Kari Vesa.

Ulf Höglin är ansvarig för cykeldelen samt för att söka de tillstånd som krävs. Han vittnar om att det inte är helt enkelt med alla tillstånd, speciellt inte i år.
– Det är flera tävlingar som inte har satt ett tak för antalet deltagare, med de rådande restriktionerna. Därför har de inte kunnat hålla sina tävlingar, eftersom de inte anpassat sin ansökan efter vad som gäller. Sedan tas besluten om tillstånden fyra veckor i förväg och då går de efter de restriktioner som gäller just då, säger han.

“Det har varit nästan omöjligt att planera i år”, säger Kari Vesa om förutsättningarna att arrangera ett triathlon med pandemirestriktioner som kan ändras med kort varsel.

Polisen beviljar tillstånd för själva tävlingen och länsstyrelsen beviljar tillstånd för att få nyttja vägarna, för cykling och löpning. Deltagarna tävlar i klasserna motion/olympisk, motion/sprint eller barn/ungdom.
– Vi upplever att det är många som vill tävla, att det finns ett behov av tävlingar. Men när folk inser att det är ett begränsat antal platser så lär det nog ta fart, säger Ulf Höglin.
– Det har börjat rulla på med anmälningar men vi tror att det kommer att explodera snart, säger Kari Vesa.

Starten för tävlingen går vid hundbadet, vid Prästgärdet. Simmarna simmar en triangelformad bana i vattnet och tillbaka till hundbadet.
– Sedan cyklar de längs Smedjebacksvägen, olika antal rundor beroende på klass, och sedan springer de på vägen mot campingen. De som tävlar i olympiska klassen skickar vi i stället ut på Åsen, säger Kari Vesa.

“Flera tävlingar har inte satt ett tak för antalet deltagare, med de rådande restriktionerna. Därför har de inte kunnat hålla sina tävlingar, eftersom de inte anpassat sin ansökan efter vad som gäller”, säger Ulf Höglin, tillstånds- och cykelansvarig för Säter Triathlon.

Säter Triathlon är ett samarrangemang mellan en allians bestående av Säters Båtklubb, Säters IF Triathlon, Södra Dalarnas Radioflygklubb och Säters IF Friidrott.
– Vi har fördelen att ha både start, alla växlingar och målgång på ett och samma ställe. Det underlättar för oss, speciellt nu med restriktionerna, säger Ulf Höglin.
Det behövs 40, 45 funktionärer för att genomföra tävlingen.
– I år kommer vi inte att släppa in publiken i start- och målområdet, de får i stället stå i mindre grupper längs vägen – det kan vi inte göra något år. Däremot är vi skyldiga som arrangörer att se till att publiken sköter sig vid start- och målområdet och att de håller avstånd, säger Ulf Höglin.

Facebook

ANNONS

ANNONS