Första stoppet på tillgänglighetsvandringen runt Ljustern blev vid badplatsen intill campingen. Från vänster: Kalle Strömberg, projektledare inom gatuenheten, Tobias Jonsson, projektledare inom fastighetsenheten, Christina Jaako, DHR, Mats Nilsson (S), ordförande i Säters kommuns tillgänglighetsråd, Lisbeth Ander (S), Lena Stigsdotter (V) och Daniel Ericgörs (KD). De tre sistnämnda är ledamöter i tillgänglighetsrådet.
Foto: Pär Sönnert

Tillgängligheten runt sjön Ljustern har inspekterats

SÄTER. Efter ett par års uppehåll genomförde Säters kommuns tillgänglighetsråd på nytt en tillgänglighetsvandring, i början av sommaren. Denna gång skedde det per bil – runt Ljustern där man bland annat tittade på tillgängligheten vid bryggor och slogbodar. – Bra att både politiker och tjänstemän är med på detta, tycker Christina Jaako, från DHR.

Samlingen skedde utanför samhällsbyggnadsförvaltningen i Säter. Med på tillgänglighetsvandringen var politiker och tjänstemän samt Christina Jaako, från DHR – som står för Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet.
– Men DHR:s Säteravdelning har lagts ner så jag är numera engagerad inom daladistriktet, säger hon.
Vandringarna brukar ske en gång per år men på grund av coronapandemin har de senaste två årens vandringar fått ställas in.
– Vi brukar göra dessa vandringar i de centrala delarna av tätorterna men denna gång valde vi mellan Silvberg eller att åka runt Ljustern och vi valde det sista. Det finns många som tar chansen att nyttja allt som finns runt Ljustern, säger kommunalrådet Mats Nilsson (S) som även är ordförande i tillgänglighetsrådet.

Vid badplatsen intill Säters camping finns en tillgänglighetsanpassad brygga sedan flera år.

Vad ska ni titta på under just den här tillgänglighetsvandringen?
– Själva tillgängligheten vid badplatserna, bryggorna och slogbodarna. Bland annat att man kan ta sig fram om man sitter i rullstol, säger Christina Jaako.
– Och hur man kan ta sig upp och ner i vattnet vid badplatserna, tillägger Lisbeth Ander (S).
– Detta är även viktigt med tanke på att vi har många turister i Säter som kanske åker runt Ljustern och är i behov av en god tillgänglighet, säger Lena Stigsdotter (V).

Glada miner under tillgänglighetsvandringen. Från vänster: Christina Jaako, Lisbeth Ander, Mats Nilsson, Daniel Ericgörs och Lena Stigsdotter. I bakgrunden (till höger om Lisbeths paraply) syns det röda flytdonet som har ersatt räddningsbåten vid badplatsen.

Det första stoppet blev badplatsen intill Säters camping. Gruppen konstaterade bland annat att det sedan flera år finns en tillgänglighetsanpassad brygga, för den som har svårt att gå.
– Men dessa bryggor slits ut snabbt så vi får byta ut dem emellanåt, säger Kalle Strömberg, projektledare inom gatuenheten.
– Är räddningsbåten utbytt? undrar Lena Stigsdotter och pekar på ställningen som numera har en enklare båt.
– Ja, det här är mer av ett flytdon, en konstruktion som gör att det blir lättare att få upp en nödställd person ur vattnet. Och eftersom man blir så blöt av att sitta på flytdonet så bör buskörningen minska, säger Mats Nilsson.

Lisbeth Ander och Christina Jaako var två av deltagarna i tillgänglighetsvandringen runt Ljustern.

Kalle Strömberg informerade om att kommunen tagit bort slogboden vid badplatsen.
– Det var så mycket skadegörelse, bland annat har man försökt att elda upp slogboden, berättar han.
Färden gick sedan vidare runt Ljustern, med stopp bland annat vid en brygga och slogbod i Rönningen, intill Bergstrands Cigars.
– Och så gjorde vi ett stopp vid bryggan nedanför golfrestaurangen. Det är jättebra att både politiker och tjänstemän är med på dessa vandringar, så att vi kan ställa frågor direkt till dem, tycker Christina Jaako.

Samlingen skedde utanför samhällsbyggnadskontoret. Från vänster: Christina Jaako, Daniel Ericgörs, Lena Stigsdotter och Mats Nilsson.

Hittade ni mycket att anmärka på?
– Mest småsaker. Vid någon av bryggorna var det så brant att det är svårt att ta sig ner till vattnet med rullator eller rullstol. Men det har ju med naturen att göra, det är svårt att göra några åtgärder utan att göra stora ingrepp i naturen. Vi hade en lyckad och trevlig vandring med många bra diskussioner, säger Christina Jaako.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS