Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Både Avestabon Ulf Holmberg och Jan Holgersson, som är ordförande i Dalarnas Prostatacancerförening, har drabbats av prostatacancer. Jan var bara 39 år när han fick sjukdomen.
Foto: Sara Flodin

Sveriges vanligaste cancersjukdom

AVESTA. Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom som årligen drabbar 10 000 män. Avestabon Ulf Holmberg är en av dem. Genom Prostatacancerföreningen i Dalarna har han lagt ett stort engagemang för att sprida kunskap om sjukdomen.
Ulf blev uppmanad av sin frisör att ta ett PSA-prov. Han var då 65 år och precis nybliven pensionär.
– Resultatet av provet var att jag hade en långt utvecklad prostatacancer, berättar Ulf som inte hade några symptom från sjukdomen, vilket är vanligt.
– Symptomen kommer när det är för sent att bli botad, varnar Ulf och säger att han fick en chock när han mottog beskedet.
Först säger läkaren att de inte skulle ”gå vidare” med Ulf för att ”det var nog för sent”. Sedan visar det sig att cancern går att bota och väntan däremellan beskriver Ulf som ”djävulskt hemsk”.
Ulf är aktiv i både Dalarnas Prostatacancerförening, och jobbar även för riksförbundet. Foto: Sara Flodin
Han klandrar inte läkaren för uttalandet, men sig själv som inte undersökt sig tidigare.
– Det är jävligt slött när karlar inte går och undersöker sig, säger Ulf med sträng röst.
Lymfkörtelutrymningen som gjordes visade att cancern inte spridit sig och den följande tiden fylldes med röntgenundersökningar.
– Det tog fyra veckor innan dessa var klara.
Ulf fick vänta ett halvår innan strålningsbehandlingen påbörjades och behandlades då med hormoner, vilket sänkte hans PSA-värde. Läkaren hade gått igenom det exakta händelseförloppet, vilket gjorde processen enklare för Ulf.
När Ulf fick besked om att han skulle bli strålad bjöd han sin frisör på tårta som tack för att han påtalat vikten om att ta ett PSA-test. Ulf är medveten om att han aldrig kommer friskförklaras.
– Har du haft cancer får du gå på kontroller en gång om året. Efter tio år får du ta egna initiativ för kontroll, men du kan aldrig vara säker på att cancern inte kommer tillbaka.
I och med cancerbeskedet gick Ulf med i Dalarnas Prostatacancerförening, och nu jobbar han även för riksförbundet. Föreningen är samtalspartner till de drabbade, samt deras anhöriga. I våras hade Prostatacancerföreningen samtalsgrupper i Ludvika och under sommaren i Avesta, Mora och Leksand. Under november kommer föreningen starta upp samtalsgrupper i Borlänge, Falun och Malung.
Ulf har stor förståelse för att de anhöriga är oroliga.
– De får ringa när som helst, även mitt i natten, försäkrar Ulf och lägger till att det oftast är männens fruar som ringer.
– Det är de som är mest bekymrade.
Ulf Holmberg, Jack Kagerin samt Jan Holgersson som är engagerade i Dalarnas Prostatacancerförening och arbetar för att sprida kunskap om prostatacancer. Foto: Sara Flodin
Den som har fyllt 50 år har rätt att ta ett PSA-prov, men Ulf Holmberg vittnar om att män stöter på ett motstånd från läkarsidan.
– Det finns läkare som tror att man ska ha symtom för att få ta ett prov. Därför finns det folk som blir nekade.
Proven är dock inte hundraprocentiga, men Ulf säger att den nya MR-kameran som finns i Avesta är ett bra hjälpmedel i sökandet av prostatacancern, men han önskar att OPT, organiserad prostatacancertestning, införs i Region Dalarna.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!