ANNONS

Av 1 294 som deltog i Hittaut så klarade 58 av att hitta samtliga 169 kontrollpunkter. Här är fyra av dem: Marita Lindergård, Linda Lorentsson, Ann-Christine Hedström och Allan Holgersson.
Foto: John Leander

Succé för orientering i Hedemora med omnejd

IFK Hedemoras och Långshyttan AIK:s orienteringsklubbar arrangerade för andra året motionsevenemanget Hittaut från maj till september. I år deltog mer än 500 fler jämfört med förra året.

Arrangemanget, som har som syfte att locka ut människor i naturen för att hitta, som man säger, ”en ny och rolig form av friskvård” som man menar ”med all säkerhet haft en mycket stor betydelse för folkhälsan i kommunen.”
Ord med hög ambition som inte alltid är lätta att göra verklighet av.
Men den här gången ser man ut att ha lyckats eftersom 1 291 deltagare har tillsammans gjort 53 511 besök vid 169 kontrollpunkter runt om i Hedemora kommun. Totalt 40 000 timmar har man från föreningarna räknat ut att deltagarna har ägnat åt det här.
IFK Hedemoras orienteringsordförande är Kjell Lidholm är mycket nöjd med utfallet.
– Det handlar förstås mycket om folkhälsan och så vill vi givetvis att man ska upptäcka annat än de vanliga spåren i vår hembygd. Att man får se Hedemora från lite andra håll än man brukar.

Kjell Lidholm anger två skäl till varför deltagarantalet har ökat så pass mycket jämfört med förra året.
– Vi erbjuder det digitalt, så att man kan göra äventyret bara med hjälp av en mobil. Det här har du kunnat göra när det passar dig och när vädret tillåter. Sen har säkert en del av framgången att göra med coronapandemin, då vi inte har kunnat träffa varandra.

Kjell Lidholm berättar vidare att har varit stor åldersspridning bland deltagarna och att det inte har varit ovanligt att barnen har skött den digitala tekniken. Man har fått använda sig av en app och vid varje kontroll har det suttit en metallstav av med en kod som man fått knappa in i appen.

Bland de 1 291 deltagarna klarade 58 av att lokalisera samtliga 169 kontroller. Bland dessa vann fyra personer presentkort via en särskild utlottning.
Även bland de som inte tog sig till alla kontroller lottades presentkort ut vid en ceremoni hos huvudsponsorn Sparbankens lokaler i Hedemora.

Kjell Lidholm har anledning att vara nöjd med årets Hittaut-arrangemang. Deltagarantalet ökade över 500 jämfört med förra året. Foto: John Leander
Totalt 1 294 personer deltog i Hittaut 2020. Några vann presentkort efter utlottning. Foto: John Leander
Facebook

ANNONS

ANNONS