Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Annette Soth Stoltz
2019 var Annette Soth Stoltz med och startade upp Skorstensfejaryrkets museum i Hedemora. Den 3-4 kommer sotare från flera länder att samlas i Hedemora för att fira Sotarns dag. Själva dagen hålls den 4 maj med en parad genom centrala Hedemora.
Foto: Pär Sönnert

Sotarns dag hålls på nytt – med parad

HEDEMORA. Sotare från flera olika länder sammanstrålar i Hedemora den 3-4 maj. Man kommer bland annat att hålla en sotarparad där deltagarna tågar genom centrum, klädda i sitt lands klassiska sotarkläder. “Det brukar vara mycket folk som kommer ut och tittar på oss”, säger Annette Soth Stoltz, som arrangerar Sotarns dag tillsammans med kollegorna på Skrået.

Det har gått fem år sedan Sveriges enda Skorstensfejarmuseum invigdes, på Gussarvsgatan i Hedemora. Här hålls även Sotarns dag, som i fjol återkom efter ett par års pandemiuppehåll.
– Och nu är det dags igen. Vi sotare samlas redan på fredagen, den 3 maj, och har lite interna sotartävlingar, säger Annette Soth Stoltz, som var med och startade upp museet som öppnade 2019.

Hur många blir ni i år?
– Något färre än vanligt, omkring ett 70-tal. Sotare kommer hit från Belgien, Liechtenstein, Norge, Finland och Sverige. Alla kommer att gå i paraden i sitt respektive lands klassiska arbetskläder.

Skiljer sig sotarkläderna mycket åt från land till land?
– Inte så mycket. Vi från Sverige har det klassiska, med riksvapnet på bältet. Några sotare har hög hatt, det är en företeelse som vi har lånat från de tyska sotarna. Här i Sverige har vi länge kört med kurpis som huvudbonad och som andra länder har lånat av oss. Från början användes kurpisen som ett andningsskydd och sedan började man bära den på huvudet, säger Annette.

Kollegorna från Skottland sticker ut en aning.
– Ja, de brukar komma i kilt. Det är lite roligt. Men det kommer ingen skotsk sotare till oss i år. Och de schweiziska sotarna bär vita kläder. Deras uniform är vit från början men det går snabbt över…

Ett gammalt foto av sotare
Ett gammalt fotografi som finns att skåda på Skorstensfejaryrkets museum, det enda museet i sitt slag, som är beläget på Gussarvsgatan i centrala Hedemora. Foto: Pär Sönnert

Under Sotarns dag, lördagen den 4 maj, samlas sotarna vid Hemköp för att sedan gå i en parad som inleds längs Gussarvsgatan. Man har med sig både trummor och flaggor.
– Sedan går vi via Åsgatan, svänger av vid August Lindbergs plats, passerar över Hökartorget och så tillbaka till Gussarvsgatan med mål vid Theaterladan och museet. En och annan sotarcykel blir nog också med i paraden. Vi kommer att ha godisregn till barnen och dela ut ballonger. Det blir lite festligt och det brukar vara mycket folk som kommer ut och tittar på oss, det är kul.

Efter paraden blir det ett arrangemang i Theaterladan.
– Där delar Företagarnas ordförande och Sveriges Hantverksråd ut mästarbrev till en nybliven skorstensfejarmästare. Där kommer det också att ske en auktion till förmån för Emelie Sundbergs insamlingsstiftelse till förmån för kvinnliga sotare, säger Annette Soth Stoltz.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!