Glada miner hos Bengt Östling, vd för Dala Energi, och Marika Åkerman, projektledare på SR Energy, när Riskebo vindpark invigdes. Parken består av sju vindkraftverk och är belägen i skogen norr om Långshyttan.
Foto: Pär Sönnert

Sju vindkraftverk har invigts vid Riskebo: “Detta är ett bra ställe för en vindpark”

LÅNGSHYTTAN De sju nybyggda vindkraftverken i Vindpark Riskebo, norr om Långshyttan, har nu invigts. Verken i fråga kommer att producera el som räcker till 26 000 hushåll varje år. “Den här vindparken kan nog bidra till att fler aktörer vill etablera sig i området”, säger Ulf Hansson (S), kommunfullmäktiges ordförande i Hedemora.

Många besökare hade tagit sig till Riskebo, i norra spetsen av Hedemora kommun, när parken invigdes den 14 juni.
– Jätteroligt att se så många här, särskilt när det både blåser och är soligt. Det gillar vi. Vi har ett stort underskott på el i regionen och den här parken kommer bidra till att det underskottet minskar, sade Niklas Lundaahl, vd för Dalavind.

Han tillade även att detta är den andra vindparken som Dalavind är med och bygger i Hedemora kommun.
– Den andra ligger utanför Garpenberg och invigdes för tio år sedan, 2012. Men de här vindkraftverken som ni ser i dag, de producerar tre gånger så mycket energi som de utanför Garpenberg. Utvecklingen går framåt, sade Niklas Lundaahl.

De sju vindkraftverken i Riskebo vindpark kan producera 131 miljoner kilowattimmar per år. Det motsvarar hushållsel som förbrukas i 26 000 hushåll. Foto: Pär Sönnert

Investeringen är på totalt 440 miljoner kronor. SR Energy äger fem av de sju vindkraftverken, Dalavind äger det sjätte och det sjunde samägs av Dala Energi, Borlänge Energi och Falu Energi & Vatten.
– Det här känns jätteroligt, här har vi en vindpark som kommer att leverera el i minst 30 år. De sju verken producerar 131 miljoner kilowattimmar per år, vilket motsvarar hushållselen som förbrukas i 26 000 hushåll. Den här parken innebär ett stort tillskott av förnyelsebar el till Dalarna, säger Marika Åkerman, projektledare på SR Energy.

Vart och ett av de sju vindkraftverken väger 663 ton och är 200 meter högt, när bladet står allra högst upp. Foto: Pär Sönnert

Varför byggdes verken just här?
– Detta är ett bra ställe för en vindpark. Det blåser bra och det finns få intressen i området. Dessutom finns det få hus i närheten som påverkas. Riskebo är namnet på fäbodarna här uppe så parken har döpts efter dem, säger Marika Åkerman.
– Parken ligger i ett bra läge och elnätskapaciteten härifrån är väldigt bra, säger Bengt Östling, vd för Dala Energi.

Ulf Hansson (S), kommunfullmäktiges ordförande i Hedemora, var kommunalråd 2016 när beslutet om att inte utnyttja kommunens vetorätt, gällande vindkraftverk, fattades. Foto: Pär Sönnert

SR Energy har tidigare varit med och byggt elva andra vindparker, främst i södra Sverige.
– Just här så hade Dalavind ordnat allt med tillstånden för vindparken när vi kom in i bilden. Annars är det tillstånden som brukar ta tid men det var klart och förberett för oss, säger Marika Åkerman.

Det är SR Energy som har skött själva byggnationen som inleddes för drygt två år sedan, i början av 2020, och var klart i februari i år.
– Så verken har varit i gång ett tag men vi väntade lite med invigningen för att det skulle bli finare och varmare väder, säger Marika Åkerman.

Niklas Lundaahl, vd för Dalavind, Ulf Hansson (S), kommunfullmäktiges ordförande i Hedemora, och Henrik Navjord, regionchef för Dalarna inom Svenskt Näringsliv, under invigningen. Foto: Pär Sönnert

I området fanns redan en befintlig väg men SR Energy har ombesörjt en breddning av den vägen, för att kunna frakta upp de enormt tunga transporterna av vindkraftverken.
– Sedan har vi byggt 2,5 kilometer ny väg, bland annat för att knyta samman de sju vindkraftverken, säger Marika Åkerman.

Och det är inga små byggnationer direkt. Varje vindkraftverk vägen 663 ton.
– När bladet står allra högst upp så är det 200 meter från topp till marken. Varje blad väger 23 ton och är 81 meter långt och sedan är själva tornet 119 meter högt. Vindkraftverket börjar att producera el redan vid en vindhastighet på 3 meter/sekund, vilket det ofta blåser mer än på 100 meters höjd. Maxproduktion nås vid 11 meter/sekund, säger Marika Åkerman.

Själva invigningen skedde vid foten av ett av de sju vindkraftverken. Foto: Pär Sönnert

Ulf Hansson (S), kommunfullmäktiges ordförande i Hedemora, var kommunalråd 2016 när beslutet om att inte utnyttja kommunens vetorätt, gällande vindkraftverk, fattades.
– Den här etableringen betyder att vi blir mer självförsörjande på energi. Vi har nyligen beslutat att se över hur vi kan utöka industrimarken i Långshyttan här i närheten. Den här vindparken kan nog bidra till att fler aktörer vill etablera sig i området, säger Ulf Hansson.

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 26, 2022

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,321898" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS