Karin G. Hästö ger instruktioner under en av de kostymklädda repetitionerna inför Säterstampen. Hon flankeras av kapten Lindbom (Lennart Eriksson) och den badklädesklädde borgmästaren ArvidUlrich (Björn Grünewald).
Foto: Pär Sönnert

Säterstampens dramagrupp fyller 20 år

SÄTER I år firar Säterstampens dramagrupp sitt 20-årsjubileum. Till årets upplaga av Stampen förbereddes därför en specialföreställning, med en specialvandring i innerstaden.

Lugnet på en av de prunkande och idylliska innergårdarna i Säter bryts plötsligt av ett förtvivlat skrik:
– Någon har stulit mina kläder!
Iförd sina badkläder lunkar borgmästaren Arvid Ulrich bekymrat runt på Lindbomska gården medan han förbannar lymmeln som lagt vantarna på kläderna.
Plötsligt hörs ett “Tack!” och klockan skruvas framåt drygt 100 år i tiden, till nutid. Björn Grünewald lämnar rollen som borgmästare en stund och lyssnar på Karin Hästös instruktioner. Vid Annonsbladets besök är Säterstampens dramagrupp mitt inne i repetitionerna inför Säterstampen, den 10 augusti.
– De boende här i kvarteret har låtit oss vara här och härja i snart två veckor. Vi för ett jäkla liv och det är en och annan förbipasserande som undrar vad vi håller på med, säger Karin Hästö.

Mellan de olika scenerna pustar skådespelarna ut lite i skuggan.
– Det är lite varmt och svettigt men det går bra. Man får bita ihop, säger Lennart Eriksson som spelar kapten Lindbom.
Årets dramatiseringar under Säterstampen blir lite speciella, med tanke på 20-årsjubileet. I stället för flera olika scener som spelas vid olika tillfällen så blir det en dramavandring som pågår i två timmar.
– Vi kommer att spela upp olika scener från dessa 20 år. Scenerna utspelar sig mellan 1905 och 1918. Jag har skrivit om lite, för att få scenerna att passa ihop, men det är lite hopp i tiden så det gäller att publiken är på tårna, säger Karin Hästö, som jobbar som kultursekreterare i Säters kommun.
Tillsammans med Anders Norman är hon den enda medverkande som varit med i dramagruppens alla 20 år.
– Jag kom hit för 20 år sedan, från Jamtli i Jämtland, och insåg att Säters innerstad är mindre än Jamtlis friluftsmuseum. Därför ville jag prova att använda innerstadens miljöer i historisk teater, berättar Karin G. Hästö.

Som mest har dramagruppens ensemble varit omkring 30 personer. I dag är man nere på knappt 20 stycken.
– Det är så roligt att få med folk som aldrig har spelat teater förut och se ger jag dem en roll som passar deras personlighet. Det är häftigt att se hur de lever ut och växer, säger Karin G. Hästö som tror att Säterborna uppskattar dramatiseringarna.
– Ja, det tror jag. Det här är Säterbornas egen historia som förmedlas av oss genom levande historia som utspelas på platserna där det en gång hände på riktigt.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 33 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS