Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Glada miner hos både stora och små över att föreningen Säters udda sporter har beviljats sex miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden för att bygga en aktivitetspark för skateboard, BMX, kickbikes och rullskridskor. Här ses föreningens ordförande Pelle Evertsson bakom Axel Johansson, Vincent Evertsson och Jonatan Evertsson. Pelle har åkt skateboard sedan 1978. “Vi åker mest kickbike”, hälsar de yngre förmågorna.
Foto: Pär Sönnert

Säters udda sporter har fått 6 miljoner kronor för att bygga en ny skatepark

SÄTER. Snacka om glädjebesked! Föreningen Säters udda sporter har fått sex miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden för att anlägga en aktivitetspark i betong i Säter. Parken ska bland annat kunna användas för skateboard, BMX, kickbikes och rullskridskor. “Jag trodde inte att det var sant”, säger föreningens ordförande Pelle Evertsson som själv stod på en skateboard för första gången redan 1978.

De senaste åren har föreningen jobbat för att få till en skatepark i betong, vid Gruvplan i centrala Säter. Och häromveckan fick Pelle Evertsson ett efterlängtat mejl, från Allmänna Arvsfonden.
– Jag såg att jag hade fått ett mejl där det stod “Grattis!” så jag blev nyfiken på hur mycket vi hade blivit beviljat. Sedan läste jag att vi har fått ett lokal- och anläggningsstöd på 6 015 000 kronor. Jag trodde inte att det var sant först, att vi fick maxbeloppet, säger Pelle Evertsson.

Han betonar att allt inte är helt spikat ännu.
– Folk säger “grattis, vad kul!” när man möter dem på stan men vi har en bit kvar. Nu har vi blivit beviljade 70 procent av kostnaden för skateparken, så vi måste skrapa ihop 30 procent på annat håll. Det handlar om ungefär 2,5 miljoner kronor. Vi har haft möten med kommunen om detta och det har låtit positivt.
– Man kan ju se det som att kommunen skulle få en fin skatepark värd 8,5 miljoner kronor för “endast” 2,5 miljoner kronor, säger Björn Grahn, ledamot i Säters udda sporter.

Glada miner hos ett par av skateboardåkarna i Säter. Pelle Evertsson har åkt skateboard i 45 år, sedan 1978. Björn Grahn stod på en skateboard för första gången i mitten av 1990-talet. “Jag blev helt manisk och åkte precis hela tiden”, berättar han. Foto: Pär Sönnert

Enligt Arvsfondens beslut har föreningen 18 månader på sig att komma i gång med byggnationen.
– Men vi hoppas ju bli klara tidigare än så, gärna redan till våren. Vi kommer att göra allt arbete ideellt och vi har kontakt med en entreprenör som har byggt skateparker i 25 år, så det mesta är förberett, det är “bara” den återstående finansieringen som behöver lösas, säger Pelle Evertsson.
– Och vi har lite krokar ute, med Sparbanken och olika fonder. Det här blir ju en park för hela södra Dalarna, säger Björn Grahn.

Björn Grahn och Pelle Evertsson, från föreningen Säters udda sporter, på platsen där skateparken är planerad att anläggas. “Läget kan inte bli bättre”, säger de. Foto: Pär Sönnert

1987 byggdes den första skateboardrampen vid Gruvplan, en ramp som sedan följdes av nya byggen.
– 2013 fick vi till en ny och fin ramp men den eldades upp sex år senare. Då dalade skateboardintresset också. Nu har vi den här rampen här, som klubbmedlemmen Fredrik Berggren tidigare hade hemma hos sig. Men det skulle behövas något större, åkarna från Säter får ta sig till Borlänge eller Avesta för att åka i större anläggningar, säger Pelle Evertsson.

Duon betonar att läget för skateparken inte kan bli mycket bättre.
– Det är alldeles intill stationen, med goda parkeringsmöjligheter, och man kan enkelt gå in till stan för att köpa fika eller mat. En skatepark skulle innebär att vi kan arrangera större tävlingar och då kan deltagarna ta sig hit med tåg eller buss. Sedan finns det bostäder alldeles i närheten, så det är ingen risk för något busliv i skymundan, säger Pelle Evertsson.

Björn Grahn och Pelle Evertsson är glada över pengarna från Allmänna Arvsfonden men betonar att allt inte är klart ännu. “Vi måste lösa resten av finansieringen också”, säger de. Foto: Pär Sönnert

Hur stor är skateparken tänkt att bli?
– Knappt 2 500 kvadratmeter. Vi vill använda ytan klokt, så att det även finns utrymme för de yngsta så att de har en plats där de bara kan “rulla” på. Det brukar inte finnas i så många parker där det ofta blir trångt. Vi har tittat på andra parker och lyssnat med andra föreningar om vad som fungerar bra och dåligt, säger Pelle Evertsson.

Föreningen har knappt 70 medlemmar och rampen används flitigt.
– Åker man hit vilken eftermiddag som helst så är det alltid någon här och åker. Det är alla åldrar, från fyraåringarna som står och vinglar på sin första bräda till de äldre, säger Björn Grahn.
– …de äldre, det är väl jag det? Men det får jag väl ta, jag fyller ju 60 nästa år, säger Pelle Evertsson med ett stort leende.

Rampen vid Gruvplan får, förhoppningsvis, sällskap av en större anläggning inom en inte alltför snar framtid. Foto: Pär Sönnert

Hur kom det sig att ni båda fastnade för skateboard?
– Jag började 1978. Det var en kille här i Säter som kom åkande på en plastbräda och jag tyckte att det såg så häftigt ut. Sedan fick jag köpa brädan av honom för 120 spänn och jag blev helt fast direkt. Skateboard var något helt nytt i Sverige då. Sedan var det fler som började och det var en kille som byggde en egen ramp. Jag har tagit några pauser under årens lopp men åka regelbundet sedan 2000. Den andra vågen kom i mitten av 1980-talet efter att huvudpersonen i filmen “Tillbaka till Framtiden” åkte skateboard, minns Pelle Evertsson.
– Och sedan kom jag in i den tredje vågen, i mitten av 1990-talet. Men då blev det en hel livsstil, med kläder och allt. Jag blev helt manisk och åkte skateboard hela tiden. Till skolan, från skolan, på skolan och efter skolan, säger Björn Grahn.
– “På skolan”!? Så kan du väl inte säga? utbrister Pelle Evertsson
– Jo, på rasterna, såklart, säger Björn Grahn med ett leende.

Pelle Evertsson har åkt skateboard i 45 år, sedan 1978. Björn Grahn stod på en skateboard för första gången i mitten av 1990-talet. “Jag blev helt manisk och åkte precis hela tiden”, berättar han. Foto: Pär Sönnert

Söndagen den 8 oktober hålls en skateboard-dag vid Folkets hus i Säter.
– Det blir bland annat skateboardåkning på parkeringen, säger Björn Grahn.
– Och så visas skadeboarddokumentären ”Pushing – från Rättvik till Kalifornien” inne på Folkan, tipsar Pelle Evertsson.

Så här sammanfattar Allmänna Arvsfonden projektet:
Projektets syfte är att anlägga en aktivitetspark i betong i Säter för barn och ungdomar.
Parken kommer att möjliggöra för ett antal olika aktiviteter, framför allt skateboard, BMX, kickbike och rullskridskor.
Föreningen kommer att erbjuda prova-på-tillfällen och tillhandahålla låneutrustning.
Spontananvändningen av parken kommer att vara i fokus även om arrangemang, träningar och tävlingar också planeras.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,385,285711"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS