Sara Gjerdet köpte först sina första alpackor och upptäckte sedan den fantastiska ull som djuren har.
Foto: Sara Flodin

Sara gör hemstickat av alpackans ull

Kärleken till alpackan, och viljan till att ha en egen flock, fick Sara Gjerdet och hennes man att flytta till en gård för att få möjlighet att uppfylla drömmen. Först visste hon inte vad hon skulle ha dem till, men snart förstod hon att bearbetning av ullen är det hon brinner för. Nu har hon även en gårdsbutik där hon säljer sina hemstickade plagg.

GUSTAFS. Det var när Sara såg alpackor på tv-programmet ”En plats på landet” som hon förälskade sig i djuret och bestämde sig för att hon ville ha en egen flock.
– Då bodde vi i ett villaområde i Gustafs och började leta efter en gård på direkten.
2012 köpte Sara sina första alpackor.
– Jag körde ner till Skåne och hämtade hit de första alpackorna samtidigt som Peter körde hit våra sista grejer, säger Sara och skrattar åt minnet.
Eftersom en alpacka inte får vara ensam utan måste gå i en liten flock köpte Sara fyra stycken. Nu har de 14 djur ute i hagen och föder upp sina egna djur.

Saras första tanke var att använda dem som terapidjur inom vården.
– Sedan funderade jag på att hålla på med alpackapromenader, så kallad ”trakking”.
När de väl blev klippta insåg Sara att det var ullen som var ”hennes grej”.
– Wow, jag ska spinna tänkte jag, byggde min första slända och började sedan spinna.

Sara spinner själv sitt garn av alpackans ull. Inget annat ull behövs läggas till och ullen behöver inte förbehandlas. Foto: Sara Flodin

Spinnrocken som Sara använder är en ”högrock”, vilket betyder att den är byggd på höjden. Hon spinner allt garn från ull som inte behöver behandlas innan.
– Det finns lika många varianter på hur man gör, som det finns spinnare, upplyser Sara.
Alpackornas grundfärger är vit, svart och flera grå och bruna nyanser samt rosagrå och stålblå. I alpackans ull finns inte något lanolin, det feta, som fåren har.
– Jag tycker om att spinna ”skitigt”. Då får jag lite motstånd i garnet. Tvättar jag blir det för flygigt för mig.
Sara spinner alltså först och tvättar sedan det färdiga garnet.

Alpackan klipps en gång per år, i maj. Sara säljer garn, men även färdiga alster som hon virkat och stickat. Foto: Sara Flodin

Sara tycker att det är roligt att årets julklapp blev hemstickat eftersom hon anser att många tidigare sett ner på den som stickar.
– Det är på tiden att hantverk får uppmärksammas.
Den senaste tiden har Sara sålt sina alster på Säters Julmarknad, Solvarbo marknad samt på Verkets Tomtemarknad i Avesta. Hon har lagt märke till ett ökat intresse.
– Framförallt för garnet.

I gårdsbutiken går det att finna garn och produkter som Sara skapat av densamma. Foto: Sara Flodin

Även intresset för alpackor har, enligt Sara, ökat markant den senaste tiden.
– Det är väl för att folk tycker att de är så söta och gulliga.
De är onekligen söta, men ett besök i hagen visar att de är skygga varelser som inte låter sig klias, vilket den mjuka pälsen lockar besökaren till. Alpackan, som är idisslare, kan som försvar även spotta besökaren rakt i ansiktet.
– Och så kan den sparkas riktigt hårt, upplyser Sara som tycker att det är bra att det finns nackdelar med alpackan så de inte blir alltför populära.

Det söta yttre är något förrädiskt. En alpacka kan både spottas och sparkas. Foto: Sara Flodin

Alpackan äter gräs på sommaren och hö på vintern.
– Det är grunden. Via pellets får de lite extra mineraler. Det är viktigt att ge dem D-vitamin, påtalar Sara.
Klassas som ett exotiskt husdjur, men det behövs inget tillstånd för att hålla dem. De trivs i vårt klimat, men Sara påtalar att det är viktigt att de klipps i maj för att de inte ska få värmeslag.

Det började med fyra alpackor. Nu har paret 14 alpackor i hagen, men även häst, fyra katter samt ett par hundar att ta hand om. Foto: Sara Flodin

Att äta köttet ses som ”lite kontroversiellt”, enligt Sara.
– Om du frågar mig så tycker jag att man kan göra det, men de övriga i familjen vill inte göra det.
Sara tror att det kommer bli vanligare att äta alpackakött.
– Vi kommer komma dit. Det är jag helt övertygad om. Det är ullen som vi vill åt i första hand och vissa föds med ”Svinto”. Det går inte att föda många djur med dålig päls, anser Sara.
Den som vill se alpackor är välkommen att boka ett besök på Gustafs Alpacka Gård.

Fakta om Sara Gjerdet:
Ålder: 48 år
Bor: Gustafs
Intresse: Djur och hantverk
Arbete: Jobbar natt på Tunagården & driver enskild firma

“När “Årets Julklapp” utsågs för 35:e gången i år valde HUI att lyfta fram det hemstickade plagget. Motiveringen till detta:
Årets julklapp ska representera den tid vi lever i
När pandemirestriktionerna släppte i början av året gick Ryssland in i Ukraina och vi fick krig i Europa. Under året har ekonomiska oroligheter spelat en stor roll i svenskarnas vardag med höjda räntor, energikris som drivit upp priset på elektricitet och hög inflation. Vi går in i en tid där svenskarna får sänka värmen i sina hem och där det finns en generell orolighet inför hur framtiden kommer se ut. Det hemstickade plagget representerar en värmande kram i produktformat som svenskarna kan ge bort för att visa omtanke för sina nära och kära samtidigt som det värmer upp användaren i kylan.”

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS