Juni och Milo hälsar på varandra i plurret. Tillsammans med deras mammor Katarina Agné och Linnéa Smås kan de vara trygga i bassängen.
Foto: Sara Flodin

Premiärhöst för babysim

SÄTER. Denna höst har Säters bebisar fått möjlighet att gå på babysim. Kommunen har därmed uppfyllt ett medborgarförslag.

Det är onsdag morgon och i Skönviks varmvattenbassäng badar Milo tillsammans med mamma Linnéa Smås och Juni Johansdotter tillsammans med mamma Katarina Agné. Detta är babysimmets sjätte kurstillfälle och barnen ser nöjda och avslappnade ut i det flytande medium som omger dem.
– För Juni och mig är detta veckans höjdpunkt, säger Katarina och tillägger att det inte gått lika bra att bada på hemmaplan.
– Det är en mysig stund med tid för anknytning mellan barn och förälder. Fokus ligger på att skapa trygg- och säkerhet i vattnet för att barnet sedan ska kunna röra sig mer fritt, informerar kursledaren Ida Strömberg.

Simon Eriksson tillsammans med dottern Svea som är sju månader. Simon tycker att deras kontakt fördjupats under kursen. Foto: Sara Flodin

Under hösten har två grupper med babysim satts igång. När första gruppen, med barn upp till sju månaders ålder, är klara intar de äldre barnen bassängen tillsammans med sina föräldrar. De är mellan sju till tolv månader.

Julia Ågren går på babysim med sonen Vincent Vestgårds. “Vincent tyckte inte om vatten till en början, men nu är han tokig i att bada”, säger Julia.

En röd tråd i babysimmet är att barnet ska gå med på övningarna och alla moment görs i ”lugn och fin takt”.
– Om det är något som inte passar ett barn gör vi en annan övning, påtalar Ida.
Förr användes spädbarnens ”dykreflex” vid babysim.
– Vi gör inte längre så. Det ska vara på barnens villkor, säger Ida.

Under våren har Ida Strömberg gått en distansutbildning med fysiska träffar via Svensk Simidrott för att bli instruktör i babysim. Foto: Sara Flodin

I dag lärs barnen att hålla andan när huvudet kommer under vattenytan.
– Vi lär barnen att bubbla under vattenytan för att de ska lära sig att andas ut under vattnet. Vi lär även barnen att blunda och stänga ute vattnet när vi häller det på huvudet, förklarar Ida som tycker att barnen lärt sig mycket under dessa sex veckor som kursen pågått.
Lektionerna är mellan 30 till 45 minuter.
– För att barnen ska orka. De ska orka med resan hit, dusch, bada och duscha igen. Vi måste tänka på att barnens energi ska räcka till före, under och efter badet, säger Ida.

För att lära barnet att blunda häller föräldern först lite vatten framför barnet och varnar innan de häller vatten på huvudet. Jonna Hammar gör det försiktigt. Foto: Sara Flodin

Efter nyår kör Ida steg ett, två och tre.
– Först i steg tre tänker jag att barnen kan hoppa från kanten, vara under ytan, vända och simma tillbaka till kanten. Så det är en lång ”inkörsperiod”.
Att vänja barnen vid vatten, hur de rör sig i det och framförallt att ha respekt för vatten, tror Ida kan rädda liv.
– Absolut. Det som är så viktigt är att vi lär dem att komma tillbaka till kanten.

I slutet av lektionen får fylls bassängen med leksaker som barnen får leka med. På bilden ses Simon Eriksson tillsammans med dottern Svea och Julia Ågren med sonen Vincent Vestgårds. Foto: Sara Flodin

På lördagar kan vårdnadshavare besöka bassängen för att bada på egen hand med sina barn. Detta bad har åldersgräns upp till två år.
– Vi har gjort så för att erbjuda de mindre barnen att få vara i vattnet utan att bli nedstänkta av äldre barn. Här är det lugnt och avslappnat jämfört med stora bassängen.
Under fem års tid har Säters kommun drivit varmvattenbadet vid Skönvik. Kommunstyrelsens ordförande Mats Nilsson tycker att det är en oerhört viktig del för att människor ska kunna genomföra en smidig rehabträning på hemmaplan.
– Vi har just nu ett ärende inom kommunen där vi tittar på om vi kan bygga en ny varmvattenbassäng intill Skönvikshallen. Tiderna vi går in i gör detta tveksamt rent ekonomiskt, men på så sätt skulle vi kunna driva bassängen billigare, säger Mats Nilsson och lägger till att ett politiskt beslut krävs innan detta kan bli verklighet.
Idén till babysim kom via ett medborgarförslag från Pär Kungsmark.
– Vi fick uppdraget att se över möjligheterna att starta upp ett babysim och kollade med medarbetarna på Skönvikshallen. Ida nappade på idén att gå en utbildning, förklarar Malin Lilja Altörn som är chef på fritidsenheten.

Efter badet blir barnen väldigt trötta och det händer att vissa barn somnar innan de lämnar omklädningsrummet. Foto: Sara Flodin
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS