ANNONS

Parkeringen vid Östra Silvbergs gruva har utökats och omgärdas av stora slagg- och varpstenar.
Foto: Karin G Hästö

Parkeringen vid Östra Silvbergs gruva har utökats: “Omgärdas nu av stora stenar”

ÖSTRA SILVBERG Nyligen utökades parkeringen vid Östra Silvbergs gruva, söder om Gustafs. “Parkeringen omgärdas nu av stora slagg- och varpstenar”, säger Karin G Hästö, kultursekreterare i Säters kommun.

De senaste åren har allt fler besökare hittat till Östra Silvbergs gruva, med sitt karakteristiska turkosa vatten.
– Gruvan har länge haft en kraftig dragningskraft och lockat folk. De senaste åren har folk kommit hit för att ta bilder att lägga upp på Instagram. Men jag tror inte att alla vet att detta är en kulturlämning av riksintresse och att detta inte är någon camping eller parkeringsplats. Här gäller kulturmiljölagen så man får inte ens flytta på stenar hur som helst, sade Karin G Hästö då till Lokalt i.

Arbetet med att utöka parkeringen skedde den 3 juni av Fredrik Andersson (till vänster) och Erik Döhlfors, från Säters kommuns gatuenhet. Foto: Karin G Hästö

På området finns även en ödekyrkogård och inför sommaren i fjol satsade Säters kommun på att förbättra servicen vid gruvan. Bajamajor, soptunnor och tre nya grillplatser ställdes i ordning inför sommaren.
– Förhoppningsvis ska dessa åtgärder göra att folk tar till sig vad som gäller och bara grillar på de anvisade grillplatserna. Jag tycker att det här är den allra vackraste platsen i hela Säters kommun och vi måste hjälpas åt med att vårda det kulturarv som finns här, sade Karin G Hästö då till Lokalt i.

Nu, inför sommaren 2022, har även parkeringen nedanför gruvan utökats. Dock efter att Länsstyrelsen Dalarna först gett sitt godkännande till detta.
– Vi hade ett behov av att få till fler parkeringsplatser. Området är som sagt en kulturlämning av riksintresse så att göra detta innebär ett ingrepp i fornlämning. Länsstyrelsen förstod dock hur vi resonerade, att parkeringen behöver bli större för att inte riskera att folk börjar parkera uppe vid själva gruvan, säger Karin G Hästö.

Parkeringen vid Östra Silvbergs gruva har nyligen utökats. “Parkeringen omgärdas nu av stora slagg- och varpstenar”, säger Karin G Hästö, kultursekreterare i Säters kommun. Foto: Karin G Hästö

I samband med Historisk vecka, som i år avgörs den 31 juli – 14 augusti, brukar det hållas en välbesökt konsert vid Östra Silvbergs gruva. I år sker detta den 12 augusti, då “Fröken Elvis och Giganterna” kommer till gruvan.
– I samband med denna konsert har vi nyttjat parkeringen nedanför gruvan och nu utökas parkeringen så att den blir tillgänglig hela tiden. Vi använder den platta yta som redan finns. Sedan lägger de upp stora stenar som skydd så parkeringen omgärdas nu av stora slagg- och varpstenar, säger Karin G Hästö.

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 24, 2022.

Facebook

ANNONS

ANNONS