Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

“Om djuren som blandar sig i våra liv”

”Pansarfordon jagar misstänkt lejon i Berlin” och: ”Tacoparet mitt i lejondrama i Berlin”. Ja, det var några av rubrikerna i juli – angående ett lejon som var på vift i den tyska huvudstaden.

Lejonet visade sig senare vara ett vildsvin. Men innan det upptäcktes begav sig 300 poliser ut på gatorna i något som i efterhand beskrevs som: ”den dyraste safari som någonsin genomförts i Tysklands skogar”. Samma månad briserade en liknande, lokal nyhet i Stockholm. Där rapporterades om att en björn hade observerats, simmandes i Stockholms skärgård. Även ”björnen” visade sig senare ha varit ett vildsvin.
Mot dessa vilseledande nyheter kan kritik riktas mot myndigheter, och kanske även mot media som är väl snabba på bollen ibland.

Men det var inte alls det jag hade tänkt skriva om. Utan om djurnyheter i allmänhet. Alltmer tycker jag mig se dem i media. Och det är något befriande med dem. Djur är oskuldsfulla; de fascinerar och tar en bort från den dagliga rapporteringen om skjutningar, koranbränningar, krig och klimatkris.
Under sommaren har jag spetsat öronen extra noga varje gång ett djur varit med i en nyhet.
I Luleå, till exempel, rapporterades det i somras om en ”farlig” busshållplats. Den som klev av där riskerade att bli mer eller mindre blodig av attackerande måsar. Och i Smedjebacken rörde sig hänsynslösa måsar kring en restaurang i hamnen, på jakt efter gästernas mat.

Berättelser om djur kan delas upp i två kategorier: trevliga djur och mindre trevliga djur.
Till de mindre trevliga hör: mås, gås, råtta och vildsvin. Och till de trevliga hör: igelkott, koltrast, valross och i viss mån grävling.
I radio gick nyligen en dokumentär om en gullig grävlingsfamilj som flyttat in under balkongen på ett seniorboende. En annan dokumentär handlade om valrossen Freya, som förra året besökte hamnen i Strömstad.
Men mest fascinerande var nyheten om den förhistoriska rundmasken. Den som tagits ur permafrosten i Arktis och väckts till liv av några forskare. Maskens ålder har nu kunnat fastställas. Och den är inte mindre än 46 000 år gammal. Därmed slår rundmaskar rekord i hur länge en flercellig organism kan ligga i dvala.

Denna mask satt jag och tänkte på i skymningen under en bilfärd från Norrtälje. Jag funderade på viket djur som kan tänkas leva långt in i framtiden, när jag var på väg att krocka med en löst springande kossa. Skulle just visa djuret för min medpassagerare, då hon sa: ”Såg du vildsvinet!?”

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!