Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

“Jag känner mig lurad på ekologiskt”

Jag har köpt jord som inte är ekologisk till min tomatodling! Aldrig trodde jag det skulle hända. Men vad gör jag när det är naturgödslad jord som i dag kan ställa till det och förstöra plantorna.

Jag har hobbyodlat i många år och för mig har det alltid varit självklart att det ska vara en ekologisk odling utan gifter och kemikalier. Min princip är att odla så naturligt som möjligt, som jag tänker att människor gjort i alla tider.
Jag har använt gödsel från grannarnas kor, hästar, får eller höns och dessutom har det blivit nässelvatten, guldvatten och gräsklipp med mera.
På våren brukar jag köpa ekologisk jord för att så frön inomhus. Men de senaste åren har odlare upptäckt problem med bland annat tomater och ärtor som skrumpnar ihop och dör.

Anledningen ska vara något som kallas pyralider och det finns i godkända bekämpningsmedel som används i kommersiella odlingar för att bekämpa ogräs. Det kan sedan spridas med växtrester, halm och avföring från djur som utfodrats med besprutade spannmål.
Jag hade hört att många fritidsodlare som tidigare använt naturgödslad jord nu gått över till jord som får innehålla mineralgödsel, alltså konstgödsel. Så när jag i år skulle köpa jord och det inte fanns någon ekologisk jord som garanterat var pyralidfritt så lät jag mig övertalas att köpa jord som inte är ekologisk.

Inte nog med pyralider i naturgödslad jord, det är lika illa, eller kanske ännu värre, med ekologiska ägg. Nu har de upptäckt att just de ekologiska äggen bland annat innehåller PFAS-ämnen. Det beror på att hönorna utfodras med bland annat fiskmjöl.
Vissa PFAS är extremt långlivade vilket gör att de skadliga ämnena lagras mer och mer i våra kroppar ju mer vi utsätts för gifterna. Äckligt!

PFAS finns inte naturligt utan har tillverkats av människan sedan 1950-talet, läser jag. Det används i brandsläckningsskum, kosmetika, rengöringsmedel, impregnerade kläder, pizzakartonger, bakplåtspapper, stekpannor med non-stickbeläggning, smartphones och mycket mer.
Ja, det verkar omöjligt att helt undvika gifter som finns i vår omgivning.
Men det känns bra varje gång det går att välja bort, resten får jag väl blunda för.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!