Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

“Den tunga sorgen gör sig ständigt påmind”

Den 28 februari blev den sorgliga dagen då min trotjänare, som funnits vid min sida under 12 år, var tvungen att få somna in. Hon var en stolt riesenschnauzer som kallades för Iva. Att befinna sig i sorg gör vardagen tung, men jag vet att jag inte är ensam.

Alla drabbas vi någon gång av sorg, det är en del av livet. Sorg efter att ha mist en nära anhörig, vän eller bekant. Att sörja måste få ta den tid det tar.
Vi djurägare har ett stort ansvar eftersom vi har makten att bestämma över en annan varelses liv och död, något som måste hanteras med stor respekt.

Det är dock ett ansvar som man förbinder sig till den dagen man skaffar sig ett djur. På morgonen, den dagen Iva fick somna in, tittade jag in i hennes ögon och förstod att vi kommit till slutet av vår resa. En resa som innehållit det mesta och gjort mig ödmjukare.
Jag är övertygad om att hon hade offrat sig själv för att försvara mig om hon behövt. Det är tufft att släppa taget och fortfarande för smärtsamt att plocka undan hennes bädd och kopplet i hallen får hänga kvar ett tag till. Sorgen gör sig ständigt påmind på olika sätt, som när jag hittar en Frolic i jackfickan. Sorg är något vi sällan blottar i vårt samhälle. Personligen är jag riktigt dålig på separationer och har utvecklat en stor separationsångest, men är bra på att gråta. Nyligen fick jag byta bevakningsområde och det innebar en sorg att lämna för att gå vidare. Jag brukar skämtsamt säga att ”min separationsångest är så stark att jag ibland har svårt att lämna en intervju”.
I 18 år har jag haft hund och att inte längre vara hundägare är en stor förändring.

Tids nog kommer sorgen att förvandlas till en längtan efter en ny familjemedlem, men jag vet att det finns personer som upplevt det så smärtsamt att de inte klarar av att gå igenom samma sak igen och därför inte skaffar sig någon mer hund.
För mig överväger dock alla fördelar med att ha hund och livet med hund är för mig det enda tänkbara. Under den senaste tiden har jag fått hoppa över vissa låtar i min Spotifylista för att inte bryta ihop. En av dem är Foreigners ”I want to know what love is”.

Det känns verkligen som att klättra uppför ett berg när man med sorg tvingas ta tag i vardagens bestyr, men sorg är inte ett sjukdomstillstånd utan något som är en del av livet. Den som haft en lojal vovve vid sin sida vet vad kärlek är; att komma hem efter att ha varit borta alldeles för länge och mötas av villkorslös kärlek utan att bli dömd.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!