Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Personal på kommunens äldreboenden ska numera arbeta nio helgpass på åtta veckor. (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.)
Foto: Arkiv

Nytt schema i äldreomsorgen ger fler helgpass

BORLÄNGE. I april införs nya scheman för cirka 500 personer som jobbar på särskilda boenden. Facket är starkt kritiskt och tror att det kommer att leda till att personal säger upp sig. – Det skulle vara jättetråkigt, men vi hoppas att de tänker om när de sett schemat, säger Marianne Henriksson (M).

Bakgrunden till förändringarna är de brister som revisionsbyrån KPMG hittat inom äldreomsorgen i Borlänge. Nu pågår ett arbete med att åtgärda bristerna.
På en presskonferens i veckan presenterade omsorgsnämndens ordförande Marianne Henriksson en del av vad som är gång. Med sig hade hon två tillförordnade chefer: Åsa Olsson, som basar över omsorgsförvaltningen, och Ulf Cristoffersson över de särskilda boendena.

Marianne Henriksson, Ulf Cristoffersson och Åsa Olsson tror att det nya schemat kommer att förbättra för de boende inom äldreomsorgen.
Marianne Henriksson, Ulf Cristoffersson och Åsa Olsson tror att det nya schemat kommer att förbättra för de boende inom äldreomsorgen. Foto: Karin Diffner

Mötet handlade till stor del om den schemaförändring som är på gång.
– Vi har en överkapacitet i veckorna och behöver jämna ut arbetstopparna, säger Åsa Olsson.
De anställda kommer att få ett nionde helgpass, vilket betyder att de ska jobba varannan helg plus ytterligare en lördag eller söndag på åtta veckor.
– Det är inte förhandlat än, men vi har påbörjat en dialog med våra fack, fortsätter Olsson.

Orsaken till schemaändringen är flera, bland annat att få ner vikariekostnaden. Det viktigaste är dock, enligt Marianne Henriksson, att få en bättre kvalitet för dem som bor på de särskilda boendena.
– Behovet av vård hos Borlängeborna ser ju lika ut oavsett om det är onsdag eller söndag förmiddag, säger hon.
Ett konkret resultat av nya scheman är, enligt cheferna, att de boende själva ska kunna bestämma när de ska gå och lägga sig.
– Det har inte gått att göra förut utan då har man fått anpassa sig efter när kvällspasset gått av, säger Ulf Cristoffersson.

Nya scheman planeras att införas över hela omsorgen utifrån särskilda nyckeltal när det gäller bemanningen. De åtta särskilda boendena är först ut.
Förutom att schemat ändras gäller det även arbetssätt och rutiner.
– De ska standardiseras gentemot de boende, så att det ser lika ut på varje boende. I princip ska man kunna jobba var som helst, säger Cristoffersson.
Men det betyder inte, enligt Marianne Henriksson, att personalen ska beordras att arbeta på olika boenden.
– Vi behöver stabilitet och ska inte snurra runt på personalen. Äldre efterfrågar en kontinuitet och det är oerhört viktigt att vi kan tillmötesgå det, säger hon.

Att facket är kritiskt och tror att nyordningen kommer innebära att folk slutar kommenterar Henriksson så här:
– Spontant kanske de tänker så, men jag hoppas att de tänker om när de ser schemat. Vi vill inte tappa personal, men i dag finns det ingen annan utväg än den här.
En annan nyhet i åtgärdsplanen är att åtta nya slussplatser införs vid Nyhöjdens kortidsboende från och med 11 mars.

Fakta/Nyckeltal
Nyckeltalen för bemanning beskriver antalet årsarbetare per boendeplats och ska, enligt ett beslut i omsorgsnämnden, se ut så här i Borlänge:
Omvårdnadsboende: 0,8 årsarbetare.
På demensboenden: 0,95 årsarbetare.
Korttidsboende 1,0 årsarbetare.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!