Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kajsa Arnberg Desranleau och Åsa Ehlis förbereder utställningen om 40-talets Borlänge. Kläderna symboliserar kärleksparet Solveig och Nils som skrev brev till varandra under beredskapstiden
Foto: Karin Diffner

Nostalgifest när Borlänge fyller 80 år

BORLÄNGE. På nationaldagen blir det stor nostalgifest på Gammelgården med gamla foton, kärleksbrev och radiokaka. – Det kommer att andas 40-tal överallt här, säger Åsa Ehlis, en av dem som håller i firandet.

Det är mycket som ska firas den 6 juni i Borlänge i år. För det första att det är Sveriges nationaldag, för det andra att det var 80 år sedan Borlänge fick stadsprivilegier och för det tredje att de allierade landsteg Normandie just den 6 juni 1944.
– Därför har vi också med lite bilder från beredskapstiden, berättar Åsa Ehlis.
Bilder från 40-talets Borlänge kommer att pryda hela Gubbstugan på Gammelgården. Där finns också kärleksbreven från Solveig i Borlänge till hennes stora kärlek, korpralen Nils som låg inkallad “någonstans i Sverige”, brev som hittades väl bevarade på en vind.
– Därför vet vi mycket om vardagslivet i Borlänge på den tiden, säger Kajsa Arnberg Desranleau.

Kärleksbreven hittades på en vind och skickades med fältpost från fästmön till fästmannen. De är poststämplade i Borlänge på 1940-talet.
Kärleksbreven hittades på en vind och skickades med fältpost från fästmön till fästmannen. De är poststämplade i Borlänge på 1940-talet. Foto: Karin Diffner

Hon är kulturutvecklare liksom Åsa Ehlis och håller tillsammans med Mia Mästerbo, som är evenemangsansvarig, på att förbereda firandet för fullt.
Under firandet anordnas bussturer med tema industri, arkitektur, nostalgi och framtidens Borlänge.
Företag med anor såsom CTH, SSAB, Rolf Ericson Bil, Östbergs möbler, Matts mattor och Lindés ur och guld bidrar med egna utställningar om sin historia.
Filmen Hets kommer att visas, musik från 1940-talet att spelas och det ska finnas möjlighet att köpa gammaldags fika.
Landshövding Helena Höij håller tal och det blir uppträdanden för både stora och små. Bland annat kommer Arne Alligator & Djungeltrumman, Medwind, Carl Norén, Borlänge kammarkör samt Stora Tuna Spelmanslag och -gille.
– Det blir också allsång med Revyresan, smakprov från Grabbarna på bruket och Super Trouper, berättar Åsa.

Borlänge fyller 80 år som stad i år. Nu förbereder Åsa Ehlis och Kajsa Arnberg Desranleau för ett stort firande. "Hela Gammelgården ska andas 40-tal", säger de.
Borlänge fyller 80 år som stad i år. Nu förbereder Åsa Ehlis och Kajsa Arnberg Desranleau för ett stort firande. “Hela Gammelgården ska andas 40-tal”, säger de.

Medborgarceremonin då nya svenskar hälsas välkomna tas upp igen efter en lång paus i nationaldagsfirandet som nu arrangeras av kommunen i samarbete med Tunabygdens hembygdsförening.
– Det känns jättekul att få göra det här på Gammelgården, säger Kajsa.
– Ja, förhoppningsvis kommer vi att skapa en ny tradition, fortsätter Åsa.

"Titta på Vattugatan. Här fanns fyra-fem caféer förutom Almas", utbrister Åsa Ehlis
“Titta på Vattugatan. Här fanns fyra-fem caféer förutom Almas”, utbrister Åsa Ehlis.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!