ANNONS

Kajsa-Lena Fagerström fick hjälp av Oskar Gustafsson att klippa banden på invigningen.
Foto: Foto: Sara Flodin

Nya gruppbostaden är invigd

HEDEMORA Nu är den nya gruppbostaden invigd på Yrkesvägen i Hedemora. Bostaden är anpassad för personer med funktionsvariation enligt LSS och de som ska bo där har precis flyttat in.

Den ombyggda enplansvillan har tidigare används för annan verksamhet, men har nu anpassats för de boendes behov.
– Det har varit en process. De har slagit ut alla väggar och byggt helt nya lägenheter, berättar Anneli Ehn, som är enhetschef och verksamhetsansvarig.

Anneli Ehn är enhetschef och verksamhetsansvarig för gruppboendet. Foto: Sara Flodin

Gruppbostaden har sex lägenheter, men i nuläget är fem personer installerade där. Anneli tycker att huset anpassats väl för verksamheten.
– Absolut. De har sina lägenheter och ett fint gemensamhetsutrymme.

Johan Brodin har flyttat mycket, men är nu glad över att äntligen få en lägenhet där han kan få bo kvar. Marlene, som är hans kontaktperson, besöker lägenheten. Foto: Sara Flodin

Kajsa-Lena Fagerström, omsorgsnämndens ordförande, invigde gruppbostaden med att säga några ord av Tage Danielsson.
– Kundfokus, respekt, ansvar och mod är kommunens värdegrund och väldigt viktigt i det här. Att all personal hjälps åt, konstaterade hon sen innan Oskar Gustafsson hjälpte henne att klippa bandet.
Johan Brodin är en av de fem som flyttat in. De boende har själva fått välja färg på väggarna och Johan valde limegrönt. Han tycker att det känns bra att få flytta till den nya lägenheten,
– Nu orkar jag inte flytta något mer, säger Johan som bott på sex olika ställen under några få år.

Gänget som flyttar till Yrkesvägen har tidigare bott tillsammans i gruppbostaden på Damastvägen som nu kommer läggas ner.
– Där har det absolut inte varit optimalt. Inte heller på Rosen där åldringar har blandats med LSS, så det här känns ju jätteroligt att få vara med och inviga, tycker Kajsa-Lena Fagerström som anser att det nu finns tillräckligt med gruppbostäder i kommunen.

Kajsa-Lena Fagerström, omsorgsnämndens ordförande, tar en titt på de nya lokalerna. Foto: Sara Flodin

– Vi vet att det finns familjer som har sina barn boende hemma. När de blir äldre kan de också behöva någonstans att ta vägen, men det får vi titta på efterhand. Vi kan inte skapa platser som står tomma, det kostar väldigt mycket pengar, konstaterar Kajsa-Lena.

Elisabeth Lundgren är vårdbiträde och kommer jobba på gruppbostaden. Hon uppskattar närheten till Matsbosjöns badplats och skogens vandringsleder.
– Det kommer bli en nystart, tycker Elisabeth, trots att hon arbetat 43 år på kommunen.
– Det ska bli jättekul med fräscha lokaler där allt är nytt. Det blir lättare för oss att jobba och de stora toaletterna underlättar för oss när vi ska lyfta.

Facebook

ANNONS

ANNONS