Gun-Britt Bergström, bibliotekschef, och Maria Hed, bibliotekarie, ser fram emot höstens program på Hedemora stadsbibliotek. Det sker bland annat flera saker under höstlovet/läslovet. “Och vi har både Boktimmen och Bokfika, det brukar komma en kärngrupp som pratar böcker och ger varandra boktips”, säger Gun-Britt Bergström.
Foto: Pär Sönnert

“Nya” författare besöker Hedemora

HEDEMORA. Författarbesöken återkommer till Hedemora stadsbibliotek, två i höst och en i januari. “Dessa besök är uppskattade och det blir intimt när publiken nästan sitter i knäet på författaren”, säger bibliotekschefen Gun-Britt Bergström. Dessutom hålls en rad läsfrämjande aktiviteter i höst, som Boktimmen och Bokfika, men även en brädspelskväll.

Höstens första författarbesök sker torsdagen den 12 oktober då Liza Alexandrova-Zorina kommer till Hedemora.
– Hon är född i Ryssland, nära finska gränsen, debuterade som 26-åring och har länge varit kritisk mot det ryska systemet. Liza kom till Sverige på ett stipendium. Hon träffade sin man här och de fick barn och nu har hon ett tidsbegränsat uppehållstillstånd, berättar Maria Hed, bibliotekarie i Hedemora.

Liza Alexandrova-Zorina har bland annat skrivit boken “Imperiets barn”,
– Detta är hennes sjunde bok och den första på svenska. Det är lite wallraffande över där hon granskar det ryskspråkiga parallellsamhället som finns i Sverige. Det är en otäck skildring som nästan gör ont att läsa om. Hon har nått fram till de ryskpratande eftersom hon själv pratar ryska, säger Maria Hed.

Den 22 november kommer Karin Bojs, som tidigare var chef för Dagens Nyheters vetenskapsredaktion. 2015 fick hon Augustpriset för sin bok “Min europeiska familj: De senaste 54 000 åren”.
– Hon kombinerar DNA med annan forskning, som inom arkeologi. Hon visar hur vi hör ihop, historiskt sett, och försöker bland annat belägga hur könsrollerna uppstod. Karin lyfter fram kvinnornas förhistoriska tid. Oftast är det de typiska manliga verktygen som lyfts fram men det fanns även kvinnliga verktyg, säger Gun-Britt Bergström.

I den kommande omgången av författarbesök på Hedemora stadsbibliotek medverkar Liza Alexandrova-Zorina (12 oktober), Karin Bojs (22 november) och Carin Hjulström (24 januari). Här ses några av trions böcker. Foto: Pär Sönnert

Omgången med författaraftnar avslutas den 24 januari då Carin Hjulström kommer till biblioteket.
– Hon är feelgoodförfattare som debuterade 2009. Hon skriver så kallad cosy crime, som man kan kalla för “mysdeckare”. Spänning och feelgood är de mest utlånade genrerna, så det är smart att kombinera de båda, säger Gun-Britt Bergström.
– Detta är tre “nya” författare för vår del. De har inte varit här förut, åtminstone inte i detta syfte. , säger Maria Hed.

Är det svårt att hitta en bra blandning mellan författarna som kommer hit?
– Vi försöker att lyssna på de önskemål som låntagarna har, vilka författare de skulle vilja få hit. Vi har en lång lista som vi jobbar med. Och så gäller det ju att det passar i författarnas schema också. Vissa kanske är mitt inne i en skrivarprocess och sedan kanske de tycker att Hedemora ligger lite offside, säger Gun-Britt Bergström.

Arvodena till författarna är också en del i det hela.
– Det gäller att författarna inte tar för stort arvode, vi har ingen obegränsad budget för detta, säger Gun-Britt Bergström.
– Men de flesta håller sig till Författarförbundets föreslagna arvode. Det skapar möjlighet för biblioteken att kunna boka in författare. Det här med författarbesöken har blivit ett inarbetat koncept och vi har ett bra samarbete med ABF kring detta. Dessutom samarbetar vi med Hedemora Bokhandel som är på plats och säljer den aktuella författarens böcker vid varje författarbesök, säger Maria Hed.

Maria Hed, bibliotekarie, och Gun-Britt Bergström, bibliotekschef, tillsammans med några av böckerna som de tre författarna som gästar Hedemora i höst och januari har skrivit. Foto: Pär Sönnert

Omkring 80 platser finns till varje författarkväll.
– Och det blir oftast helt fullsatt. Miljön är speciell när författaren kommer så nära besökarna. Det blir intimt när publiken nästan sitter i knäet på författaren, säger Gun-Britt Bergström.

Förutom dessa författarbesök hålls en rad läsfrämjande aktiviteter på biblioteket, inte minst på höstlovet/läslovet.
– Höstlovet har ju döpts till läslovet. Och så har vi både Boktimmen och Bokfika, det brukar komma en kärngrupp som pratar böcker och ger varandra boktips, säger Gun-Britt Bergström.
– Och under lovet uppmärksammar vi att Emil i Lönneberga “fyller” 60 år i år. Dessutom blir det läskig läsning med David Renklints “Blixtbarn”. Han kommer även hit och har skrivarverkstad med barn, mellan 9 och 12 år, säger Maria Hed.

Det blir en brädspelskväll på Hedemora Stadsbibliotek den 1 november. Återstår att se om klassikern “Den Försvunna Diamanten” finns med. Foto: Pär Sönnert

En brädspelskväll blir det den 1 november.
– Det har vi haft förut och vi vill gärna att hela familjer kommer och spelar brädspel. Vi har märkt att det finns familjer som aldrig har spelat brädspel så vi vill hjälpa dem att komma i gång, säger Maria Hed.
– Biblioteket har köpt in ett gäng brädspel och kan hjälpa till och visa hur man gör, säger Gun-Britt Bergström.

Fotnot: Hela höstprogrammet finns på www.dalabiblioteken.se

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,381365"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS