ANNONS

Ny silvergruva kan ha hittats

SMEDJEBACKEN. Innan Sala Silvergruvas storhetstid fanns Sveriges största silvergruva i silverbergen mellan Säter och Smedjebacken. Nu har kanadensiska Boreal diamantborrat och hittat silver.

Undersökningarna som Borealägda Iekelvare startade 2013 är det första större som sker med alla moderna prospekteringsmetoder i det enorma undersökniningsområdet med sex inmutningar på 18 300 hektar i det gamla silvergruvestråket med 30 talet gruvor mellan Säter och Ludvika-Smedjebacken. Vattenfyllda gruvor som bröts från 1200 talet fram till tidigt 1900-tal.

Östra Silvbergsgruvan var faktiskt den största silvergruvan i landet mellan 1250 och 1590 då Sala Silvergruva fick den rollen i landet. Numera bryter Boliden i den näraliggande Garpenbergsgruvan mer silver på drygt två år än vad Salagruvan gav under sina 400 år.
– Vi är nöjda med att rapportera analysresultaten från de första fyra hålen av nio genomförda i vårt 1620 meter långa diamantborrningsprogram. Boreal har gjort en upptäckt av höggradig mineralisering nära den historiska Östra Silvbergsgruvan i vårt Gumsbergsprojekt, säger koncernchef och VD Karl Antonius;
– Boreal har flera höggradiga zink-silver-bly-guldintervall i den nya södra zonen som är öppen mot djupet och längs stryckningen. Detta är en väldigt spännande utveckling för företaget och är en välkommen belöning för vår prospektering.

Vinterns borrning har skett söder om Silverbergsgruvan och nu väntar Boreal på analysresultat från de fem återstående kärnorna som lämnats till analys hos ALS i Malå. Borrningarna har utförts av Arctic Drilling AB.
– Östra Silvbergs gruvområde innehåller höggradig ädelmetall berikad med basmetallsmineralisering, Vi ser fram mot resultaten från denna borrning vilken följer ppå de zink, silver och blyfynd från Boreals borrprogram 2017–2018. Arctic Drilling gjorde ett väldigt bra jobb och höll budgeten, framhåller koncernchefen.

I Geovistas ansökan om förlängt tillstånd så utlovas ytterligare borrningar 2019. Under borrningarna 2016 till 2018 har man borrat 2545 meter och betecknas som mycket lyckad då man hittat en helt ny cirka 4,5 meter tjock mineraliserad zon 40 meter söder om den historiska zonen som är minst 175 meter djup.

Borrningarna har varit så framgångsrika att man under året kommer att kunna göra en malmberäkning enligt den internationella standarden NI 43-101. Under sommaren kommer en ny så kallad VTEM-mätning att genomföras liksom uppföljande diamantborrningar där man hoppas göra fynd så att Östra Silbverg och Vallberget-Loberget kan klassas som en enhet.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 12 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS